Logo Fietsen123

Dossier

Zadelpijn

Wat kan ik doen aan zadelpijn? Wat kan ik doen om zadelpijn te voorkomen? Allemaal vragen die de meeste fietsers helaas al eens bezig gehouden hebben. Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen.

Helaas rust er nog steeds een taboe op het bespreken van zadelpijn en daarom proberen we in ieder geval via internet een plek te bieden waar u deze problemen uitgebreid met elkaar kunt bespreken en elkaar kunt helpen de beste oplossing te vinden.

We zijn erg benieuwd naar uw eigen ervaringen met zadelpijn. Heeft u dé oplossing? De ervaringen van anderen? Kijk hier.
Zadelpijn, wat is het eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten zadelpijn. Maar het komt eigenlijk neer op pijnlijke plekken op het lichaam. Het beste bij pijn of last is vaak om het helemaal met rust te laten en het te laten genezen. Bij zadelpijn ligt dit vaak wat lastiger. Het is moeilijk om de gevoelige of pijnlijke plek te ontzien, u kunt meestal niet zomaar van de fiets afstappen, maar moet nog verder. Soms zelfs uren. Zadelpijn kan zo ver gaan dat de huid opengeschuurd raakt, bijvoorbeeld door een harde naad binnen de broek. Hieronder staan goede tips om zadelpijn te voorkomen en te verhelpen.

Zadelpijn voorkomen en verhelpen

Zadelpijn die wordt veroorzaakt door een open huid gaat vaak gepaard met bacterien die op de open plek naar binnen zijn gedrongen en een echte infectie veroorzaken. Deze infectie kan met antibiotische creme ingesmeerd worden en bedekt worden met een zacht verband, maar beter is het om op zoek te gaan naar de oorzaak van de verwonding.

  • Controleer of het zadel niet te hoog staat. Als dat namelijk het geval is moeten de heupen op en neer rondom het zadel bewegen en dat veroorzaakt veel schuring van zowel huid tegen huid als huid tegen broek. Het gevolg is een open huid en uiteindelijk: infectie.
  • Ga tijdens het fietsen regelmatig rechtop staan, waardoor de druk op de huid van dijen en billen tijdelijk wegvalt en de samengedrukte weefsels de tijd krijgen om zich te herstellen. Gebruik bijvoorbeeld de heuvels en dalen die u tegenkomt om dit te doen, of stap regelmatig even af om een stukje te lopen.
  • Ga regelmatig verzitten en probeer ook op het achterste deel van het zadel te zitten, waar meer ondersteuning is en minder druk op het kruis. Beweeg regelmatig heen en weer en naar voren en achter, om de druk te verlichten of te variëren.
  • De fietsbroek moet van binnen gevoerd zijn met een goed vochtopnemend materiaal dat geen enkele naad, stiksel of zoom bevat op de plaats waar het zitvlak het zadel raakt. Hiermee kan een heel groot deel van de gebruikelijke zadelpijn voorkomen worden.
  • Ook zadels zijn er in vele soorten en maten. Het ene zadel veroorzaakt veel meer zadelpijn dan het andere. Een goed fietszadel voorkomt zadelpijn.
  • Smeer of vet het zadel regelmatig in waardoor het zacht en meegevend blijft.
  • Was de fietsbroek in antibacterieel wasmiddel en spoel hem goed uit zodat er geen zeepresten in blijven zitten.
  • Verzorg uw huid goed met een vochtinbrengende verstevigende bodylotion.

Moet u echt verder fietsen, dan kunt u:

  • Een sterk invettende crème gebruiken, waardoor huidoppervlakken beter langs elkaar heen glijden.
  • Een andere fietsbroek aantrekken.
  • Het zadel beter of anders instellen.
  • Het gebied plaatselijk verdoven met verdovende gel of lotion.
  • Ontstekingsremmende middelen of paracetamol slikken om de pijn te verzachten.
  • Dunne kussentjes dragen waarmee de druk op het pijnlijke gebied afneemt.

Als de zadelpijn al een open plek met een bacteriële infectie is geworden, dan kan deze het beste zo snel mogelijk ingesmeerd worden met een bij de drogist verkrijgbare anti-acné creme. Maak eerst het gebied goed schoon met alcohol of waterstofperoxide. Nog beter is om een arts een recept te vragen, zoals Fucidine. Als de infectie erger wordt, zal antibiotica geslikt moeten worden. Negeer open plekken nooit, maar behandel ze!

Zadelpijn bij mannen

Mannelijke wielrenners vreesden het al langer, maar een recent onderzoek bevestigt hun bange gevoelens: slecht zitten kan leiden tot doorbloedingsproblemen van hun edele delen. Regelmatig op de pedalen staan luidt de aanbevolen remedie. Al langer is bekend dat bij wielrenners impotentie - tegenwoordig 'erectiele dysfunctie' gedoopt of erectiestoornissen meer voorkomen. Daar is een logische verklaring voor. Door de druk van het zadel komt de doorbloeding van de penis letterlijk in de knel, vooral als dat zadel te hard is, te smal of slecht afgesteld. Fietsers herkennen dit als een 'dood gevoel' in de edele delen, en dat is ongezond.

Onderzoekers van de Universiteit van Keulen hebben dit onlangs nader onderzocht. Zij lieten 100 gezonde mannen tussen 30 en 42 jaar in verschillende posities en met verschillende zadels fietsen, en maten de bloedstroom in de penis. Deze doorbloeding kan zittend op de fiets flink verslechteren. Een cruciale factor hierbij blijkt de breedte van het zadel: hoe smaller des te slechter de doorbloeding. In het ergste geval kan dit zelfs het zwellichaam aantasten, wat impotentie zou kunnen veroorzaken.

De Duitsers geven een concreet advies ter bestrijding van het probleem: klim geregeld op de pedalen, want bij staand fietsen - los van het zadel - herstelt de doorbloeding zich snel. Ook adviseren zij regelmatige pauzes bij lange fietstochten. Verder helpt een breder en goed afgesteld zadel (met de punt iets naar beneden).

Een ander, minder praktisch advies is het gebruik van een ligfiets, want ook daarbij zijn er geen doorbloedingsproblemen.

Uroloog dr. Ypma van de Andros Mannenkliniek: "Veel fietsen kan inderdaad leiden tot irritatie van de prostaat, waardoor die gaat zwellen en de doorgang van urine door de plasbuis bemoeilijkt wordt". Ook de relatie met impotentie is hem bekend. Ypma: "Mannen die veel fietsen kunnen problemen voorkomen door een speciaal zadel aan te schaffen. Het best kun je kiezen voor een kort gelzadel met een gleuf op de plaats waar het schaambeen op het zadel rust. Zoals het gezondheidszadel van vroeger, eigenlijk".

Van wielrenners wisten we al, dat ze soms pittige klachten over hun zitvlak krijgen. Vooral het 'perinium', het gevoelige gedeelte tussen balzak en anus waar zich allerlei zenuwen bevinden, is berucht. Het volle lichaamsgewicht rust daar tijdens het rijden op. Een zeer pijnlijke bobbel, ook wel 'derde bal' genoemd, is soms het gevolg.

Zadelpijn bij vrouwen

Ook bij vrouwen kunnen problemen ontstaan. Bij meer dan de helft van de vrouwelijke fietsters en wielrenners komen klachten voor. Jammer genoeg is zadelpijn nog steeds een onderwerp waarover niet veel gesproken wordt. Klachten bij vrouwen varieren van pijn en een verdoofd gevoel aan het zitvlak en de genitale organen tot pijn tijdens seks.

De klachten kunnen soms enkele dagen aanhouden. Ook hier is de conclusie, dat bij gebruik van een gespleten zadel veel minder klachten optreden. Verder zijn veel van de klachten te voorkomen door de algemene tips hierboven toe te passen. Net als bij mannen zit de oorzaak vooral in de hoge druk op een klein deel van het lichaam.

Nadere externe informatie over zadels, zadelpijn en zadelmeting:

We zijn erg benieuwd naar uw eigen ervaringen met zadelpijn. Heeft u dé oplossing? De ervaringen van anderen? Kijk hier.