Logo Fietsen123

Nieuws

8 tips voor in de auto en op weg

Tuesday 1 September, 2015

Autorijden vraagt aandacht, ook als u een ervaren weggebruiker bent. Hoe vervelend het ook klinkt, onderzoeken wijzen uit dat ouderen over het algemeen wat meer tijd nodig hebben voor waarnemen, beslissen en handelen dan jongere bestuurders.

Hoewel ervaring dit soms compenseert, kan het in het verkeer leiden tot problemen. Met deze tips voelt u zich veilig in de auto en onderweg.


1. Stel uw navigatiesysteem goed in
Er is niets zo stressvol als de weg niet kennen. Zorg ervoor dat u ontspannen kunt vertrekken door voor uw reis het navigatiesysteem goed in te stellen. Bevestig het navigatiesysteem aan het raam, op een plek waar u het goed kunt zien.

2. Zet de radio niet te hard
Muziek in de auto zorgt ervoor dat de informatie die de bestuurder op zich af krijgt minder goed verwerkt kan worden. Bovendien gaan bestuurders sneller rijden onder invloed van harde muziek. Een hoge snelheid zorgt er weer voor dat bestuurders de verkeerssituatie slechter waarnemen. Dubbel zo gevaarlijk dus! Zorg er daarom altijd voor dat u de radio niet te hard heeft staan, of zet hem helemaal uit als u snel bent afgeleid.

3. Houd afstand
Onvoldoende afstand houden is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Om te bepalen of u op veilige afstand achter uw voorligger rijdt, kunt u gebruik maken van een ezelsbruggetje: de twee-seconden-regel. Kies een herkenbaar punt langs de weg, bijvoorbeeld een verkeersbord of een reflectorplaatje. Op het moment dat uw voorligger dit punt voorbij rijdt, telt u twee seconden af. Als u binnen deze twee seconden zelf voorbij dit punt rijdt, zit u te dicht op uw voorganger.

4. Kies voor een auto met veel zicht
Een overzichtelijke auto verhoogt niet alleen het comfort, het komt ook de veiligheid ten goede. Neem geen auto met getinte ramen, een tint vermindert de lichtinval. Oudere ogen hebben juist meer licht nodig dan jongere. Daarnaast kunt u verlengstukken aan de buitenspiegels monteren. Daarmee vergroot u het gezichtsveld en heeft u minder last van de dode hoek.

5. Zorg dat u de auto goed kent
Zorg dat u uw auto van binnen en buiten kent. Kent u alle functies van het dashboard? Weet u waar het mistlicht en groot licht zit? Kent u de dashboardlampjes die u waarschuwen wanneer er iets mis is? Hebben de banden de juiste bandenspanning? Is het oliepeil in orde? Voorkom verrassingen onderweg, dan rijdt u gerust, veilig en ongestoord. Denk ook aan het bijvullen van de ruitenvloeistof en het vervangen van de ruitenwissers tijdig, want niets is zo vervelend als slecht zicht in de regen.

6. Kies een goede handsfree set
Bellen tijdens het rijden is niet alleen gevaarlijk, het kan u ook nog eens een dure boete opleveren. Moet u toch bellen onderweg? Probeer dan een parkeerhaven te vinden, of zorg dan voor een goede handsfree set. Veel auto’s bieden een bluetoothfunctie waarmee u uw telefoon kunt koppelen, en zo via het audiosysteem van uw auto kunt telefoneren. U kunt hiervoor ook een zogeheten parrot carkit gebruiken. Zorg bij oordopjes dat deze goed in of aan uw oor blijven zitten.

7. Houd uw kennis over de verkeersregels bij
Hoe goed is uw verkeerskennis? Bent u op de hoogte van de huidige en nieuwe verkeersregels of kunt u wel een bijspijkercursus gebruiken? Uit onderzoek blijkt dat het opfrissen van verkeersregels vaak hard nodig is voor iedereen die al enige tijd zijn rijbewijs heeft. Door heel het land worden regelmatig rijvaardigheidstrainingen gegeven en er zijn online testen beschikbaar waarmee u uw kennis kunt toetsen.


8. Stel de hoofdsteun op de juiste hoogte in
U hoopt natuurlijk nooit betrokken te raken bij een kop-staart botsing of een ander soort verkeersongeval. Maar mocht het ooit gebeuren, dan is het belangrijk dat de hoofdsteunen op de juiste hoogte staan. Zorg dus dat u weet wat voor u de goede hoogte is en pas uw hoofdsteun aan. Daarnaast voorkomt een juist ingestelde hoofdsteun nekklachten en zorgt het voor een goede zithouding.