Nieuws
Advies Fietsersbond: zo kunnen we coronaproof fietsen
Thursday 23 April, 2020
Tijdens de coronacrisis is er een stijging te zien in het aantal fietsers op de weg. Logisch, we mogen immers nog wel een ommetje maken met de fiets. Maar wat gaat er gebeuren als dit het nieuwe normaal wordt? De Fietsersbond geeft een uitgebreid advies over wat er allemaal zou moeten veranderen voor een nieuwe ‘fietssamenleving’.
Het volledige advies is te lezen op de website van de Fietsersbond.
Op de fietspaden is het op een doordeweekse dag overwegend rustig en is afstand houden niet al te lastig. Maar bij stoplichten en op smalle fietspaden is het een stuk moeilijker. Als we straks voor (nog) langere tijd ons voornamelijk te voet of op de fiets moeten verplaatsen (omdat we niet met het openbaar vervoer kunnen gaan, bijvoorbeeld), moet er wel ruimte gemaakt worden. De Fietsersbond heeft daarom de volgende adviezen opgesteld:
1. ‘Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom’
Een verlaging van de snelheid naar 30 km/u binnen de bebouwde kom geeft fietsers de keuze waar ze willen fietsen. En als snelle fietsers, scooters en brommers dan op de rijbaan mogen rijden, is er meer ruimte op het fietspad voor de ‘gewone’ fietser.
2. ‘Zet verkeerslichten uit’
Stoplichten uitzetten of fietsvriendelijk afstellen zorgt voor minder problemen rondom het houden van afstand. Zo zullen er namelijk minder mensen op een plek blijven wachten.
3. ‘Maak van smalle tweerichtingspaden een eenrichtingspad’
Smalle fietspaden voor twee richtingen kunnen beter vervangen worden door een eenrichtingsfietspad. De andere richting kan dan naar de andere kant van de weg of, als dat niet mogelijk is, tijdelijk over de rijbaan (bijvoorbeeld door de busbanen open te stellen).
4. ‘Haal fietspaaltjes weg’
De fietspaaltjes belemmeren het uitwijken, dus als deze weggehaald worden ontstaat er meer ruimte. Daarnaast raken ieder jaar naar schatting ongeveer honderd mensen gewond tot ernstig gewond door een botsing met een fietspaaltje.
5. ‘Meer ruimte voor fietsparkeren’
Op de routes richting fietsenstallingen is het vaak lastig afstand houden. Door meer parkeerplekken voor fietsers te creeëren, is dit zo opgelost. Zo kunnen bijvoorbeeld autoparkeerplekken vrijgegeven worden voor fietsers.
6. ‘Verlaag de BTW of schaf deze af’
Als we inzetten op vaker en verder fietsen met zijn allen, is het belangrijk dat iedereen een goede fiets heeft. Verlaag daarom de BTW op fietsen of schaf die komende maanden helemaal af.
Bron: Fietsersbond.