Dossier: Fietsaccessoires
Bidons kiezen, monteren, vullen en schoonmaken
Thursday 24 August, 2023
Een bidon maakt het makkelijk om eenvoudig en snel water en andere vloeistoffen te drinken onderweg. Dat is belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt tijdens het fietsen. In deze special lees je hoe je de goede bidon uitkiest, monteert op je fiets, waar je hem het beste mee vult en hoe je hem schoonmaakt.
Bidons zijn vooral bekend van het wielrennen op de weg, waar de rijders ze aan de lopende band lijken op te halen bij de volgauto om ze verderop leeggedronken weg te gooien. Deze kunststof drinkflessen zijn niet alleen handig als je een professional bent, maar ook voor een dorstige recreatieve fietser. Doordat een bidon een open houder heeft, die is gemonteerd op het fietsframe, kun je hem altijd makkelijk pakken met een hand. Zelfs voorzichtig onder het rijden. Weggooien zoals de profs doen, is gelukkig niet nodig, want met een beetje goede zorg gaat een bidon een flinke poos mee.
Een goede bidon kiezen
Bidons zijn vrij simpele accessoires, maar toch zijn ze in verschillende soorten, maten en prijzen te koop. Het is dan ook goed om voor de aankoop te weten welke bidon het beste bij jou past. Lees daarvoor Zo kies je de beste bidon
Er zijn duurdere bidons te koop met een extra isolatiewand zodat bijvoorbeeld koud water langer koel blijft. Camelbak is een bekend merk op dit gebied. Dit type bidon heeft ook een ander soort sluiting, waardoor de kans op lekken veel kleiner is. Dat betekent dat je hem ook veilig kan meenemen in je fietstas. Je leest bij Getest: Camelbak Podium Chill bidon meer over dit type bidon.
Bidonhouder monteren
Een groot voordeel van een bidon is dat je hem meeneemt op het frame van je fiets. Zo kun je er altijd makkelijk bij. De bidon zit daarvoor in een bijbehorende houder. Als er nog geen bidonhouder is gemonteerd op je fiets, kun je dat vrij eenvoudig zelf doen met de instructies in het artikel Bidonhouder monteren op je fiets
Voor de meeste bidonhouders heb je speciale bevestigingspunten nodig op een fiets of e-bike. Toch is er ook een oplossing als die bevestigingspunten er niet zijn. Kijk daarvoor eens in het artikel Fietsgadgets voor de zomer
Bidons met een rietje of klepje
Er zijn verschillende soorten bidons te koop en die zijn niet allemaal even geschikt voor op de fiets. Zo zijn er bidons met een rietje dat uit de dop steekt. Sommige mensen vinden dat prettiger drinken. Dit type drinkfles wordt veel gebruikt bij fitness en andere sporten of gewoon als hippe waterfles bij dagelijkse bezigheden. Zelfs al past zo’n type bidon fysiek in een bidonhouder op je fiets, hij is er niet goed geschikt voor. De afsluiting is niet altijd voldoende, zodat je onderweg vocht kan morsen. Bovendien loop je het risico dat bij drinken tijdens het fietsen het rietje in je oog komt.
Er zijn ook bidons met een ventiel en daaroverheen een extra afsluitklepje. Ook deze drinkflessen zijn niet erg handig voor onderweg op de fiets. Voordat je kan drinken moet je eerst het klepje losmaken en opzij houden. Voor een bidon op je tweewieler is het handig het te houden bij een echte fietsbidon met een ventiel waar je direct bij kan.
Je bidon gezond vullen
Het nut van een bidon zit natuurlijk in wat je erin doet. Voor kortere fietstochten is gewoon koud water uit de kraan al voldoende. Fiets je een langere rit, dan kan het een goed idee zijn om van tevoren het water te mengen met isotoon poeder. Hierin zitten bepaalde stoffen, zoals koolhydraten, natrium en magnesium, die ervoor zorgen dat de energievoorraad in je lichaam aangevuld wordt en belangrijke stoffen op peil blijven. Isotoon betekent dat de samenstelling van het vocht dicht zit bij dat van je lichaamsvocht, zodat het makkelijker en sneller wordt opgenomen. Zo’n isotoon product kan je kopen in de vorm van poeder of oplostabletten. Isostar is een bekende naam bij isotone producten, maar er zijn ook nog heel wat andere aanbieders.
Als het erg warm weer is, zal je meer drinken en is dus je bidon sneller leeg. Op veel sportfietsen is plek voor twee bidons, maar op gewone fietsen en e-bikes niet altijd. Gelukkig kan je je bidon onderweg altijd wel ergens bijvullen. Bijvoorbeeld als je stopt bij een café of restaurant voor een versnapering of door onderweg bij een benzinestation een flesje water te kopen. Let er wel op dat niet al het kraanwater onderweg geschikt is voor consumptie, zeker niet in het buitenland.
Je bidon schoonmaken
Om je bidon zo lang mogelijk gezond te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je hem goed schoonmaakt en -houdt. Daarover lees je bij Je bidon schoonmaken een aantal handige tips.
Door: Alex Wit