Logo Fietsen123

Nieuws

De Warhols leunen nonchalant tegen de muur (De Leiestreek, deel 2)

Tuesday 26 June, 2007

De Leiestreek: een prachtig stukje natuur. Maar ook met een rijke cultuur. Met name het gebied tussen Gent en Deinze trekt op het einde van de negentiende eeuw een kunstenaarskolonie van jonge schilders, die zich in Sint-Martens-Latem en Deurle vestigen. Recent zijn hierover 2 themafietstochten ontwikkeld met als titel: 'Bakens van kunst aan de Leie'. De bekende Nederlandse schrijfster Emma Brunt bezocht onlangs dit kunstenaarscentrum van Vlaanderen. Ze ontmoette er toevallig de grote baas van de kunstscene, maar was niet onder de indruk. Het stadje zelf liet een grotere indruk op haar na... Een deeltje van haar verhaal. De Warhols leunen nonchalant tegen de muur “Niki de Saint Phalle…” hoor ik een oudere man met een woest kroezende paardestaart in zijn nek roepen. “Baskiat…  Jean Lefèbre… het nieuwe project van Christo… en Julien Schnabel uiteraard. Als we volgende maand met de expositie naar Tokio gaan stel ik voor… “         

Johan Tahon verbleekt. “Zie je die man?” fluistert hij en wijst met een hoofdknikje op een gezellige, Bourgondische veertiger die in dat gezelschap de boventoon voert. “Dat is Guy Pieters!”

Guy *wie*?

“Guy Pieters, de grote baas van de kunstscene, die man trekt wereldwijd aan alle touwtjes!”

En het volgende moment is hij weg, volledig betoverd, om zich bedeesd aan deze godheid voor te stellen. En en passant ook mij te introduceren - de journalist uit Nederland in zijn kielzog, die natuurlijk van toeten noch blazen weet.

Het effect is overdonderend, want Guy Pieters nodigt ons ter plekke uit om een bezoek te brengen aan zijn kantoor annex opslagplaats, waar de moderne kunst royaal uit kasten en schappen puilt. Ongeveer alsof je door een filiaal van Blokker slentert en een indrukwekkende slagorde van identieke vaasjes en machinaal geproduceerde koffiekopjes ziet staan. Hier kun je niet één knaloranje sculptuurtje van Niki de Saint Phalle bewonderen, nee, er staan er minstens dertig! Schnabels en Warhols leunen nonchalant tegen een muur in de gang, oningelijst, het is een heel pak. En in het voorbijgaan zie ik ook nog een stapeltje echte, gesigneerde Christo’s, eveneens oningelijst, alsof het goedkope posters zijn.

Duetten
Het volledige verhaal van Emma Brunt wordt gepubliceerd in het nieuwe boek Duetten. Het boek bevat meer dan twintig inspirerende, lekkere en grappige verhalen over Vlaanderen. De verhalen zijn geschreven door bekende Nederlandse schrijvers, journalisten en cabaretiers. Het boek verschijnt binnenkort.

P1040556Fietsroute
In het komende deel 3 van deze serie wordt de twee thematochten 'Bakens van kunst aan de Leie' uitvoerig beschreven. De volledige route doet onder meer Sint-Martens-Latem en Deurle aan. Het vertrekpunt voor onze reportage is Hotel-Brasserie In 't Boldershof in Deurle. Het ligt in de beschermde dorpskern met de typische huisjes, pastorie en de Sint-Aldegondiskerk. Vanuit onze kamer kijken we uit op de boomgaard en op het stemmige kerkhof rondom de kerk (foto; klik op foto voor vergroting), waar veel kunstenaars, die in deze streek ooit hun inspiratie vonden voor hun meesterwerken, nu begraven liggen. De knooppunten voor de route vanuit dit hotel in Deurne zijn: 20-14-13-11-9-6-5-7-84-85-90-95-94-86-88-83-80-2-3-4-9-11-12-90-86-20.

Link
* Reserveer nu alvast uw gratis exemplaar van het - gratis - boek Duetten. Het wordt u dan  - vers van de pers - toegezonden. Klik hier voor de bestelling.