Nieuws
Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?
Wednesday 6 April, 2022
Nederland is een fietsland en elektrische fietsen worden steeds populairder. Heb je nog geen elektrische fiets maar overweeg je om er een te kopen? Dit is waar je op moet letten.
Het aanbod van de elektrische fietsen is groot en wordt steeds groter. Naast de bekende merken die e-bikes aanbieden zijn er ook steeds meer nieuwe fietsmerken die zich goed positioneren op de markt. Dit zorgt voor veel diversiteit in het aanbod en maakt het lastig om de goede te kiezen. Wij helpen je op weg bij je keuze en hebben belangrijke punten op een rij gezet.
Waarvoor gebruik je de fiets?
Wil je er flinke fietsroutes mee afleggen of wil je ermee naar je werk? Daar zit een verschil in. Voor fietsroutes is een sportieve fiets de beste keuze, dit hoeft niet als je er alleen mee naar je werk fietst. Houd hier rekening mee. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een sportieve fiets aanpast en het zadel heel laag zet. Sportieve fietsen zijn er namelijk voor gemaakt om het lichaamsgewicht deels op de voorkant van de fiets te laten rusten. Wanneer je het zadel lager zet rust het gewicht vooral daar op wat gevaarlijk kan zijn met de snelheid van een e-bike.
De accu
Dit is een prijsbepalend onderdeel van de fiets. Hoe langer de accu meegaat, hoe duurder de e-bike. Wanneer je dus alleen naar je werk fiets met de e-bike is zo’n dure accu niet nodig. Als je er langere fietsroutes mee wilt fietsen of mee op fietsvakantie wilt gaan, is dit zeker wel een must en heb je niet genoeg aan de goedkopere accu.
Andere onderdelen
Een e-bike is zwaarder en gaat sneller dan een gewone fiets. Bredere en goede banden zijn daarom wel noodzakelijk maar dan hoeft er geen verende voorvork op de fiets te zitten. Wat wel belangrijk is, zijn de remmen. Omdat je vaak sneller fietst en soms ook onverwachts meer snelheid maakt, zijn goede remmen erg belangrijk om ongelukken te voorkomen.
Versnellingen en ondersteuningsstanden
De verschillende standen die sommige e-bikes hebben zoals eco, normaal en high zijn niet echt nodig als je de fiets alleen gebruikt om naar je werk te gaan of om door de stad te fietsen. Deze opties maken de fiets een stuk duurder. Ook voor de versnellingen geldt dit. Een fiets met een minimum aantal versnellingen is voldoende omdat de fiets al automatische aandrijving geeft.
Testrit
Het is sowieso raadzaam om naar de winkel te gaan voor je een e-bike aanschaft. Dan kun je eerst een testrit maken en weet je zeker dat je een fiets koopt die bij je past.
Wel of geen helm?
Het is en blijft een discussie: de fietshelm. Niemand in Nederland is verplicht om een fietshelm te dragen behalve als je fietst op een snelle e-bike: een speed pedelec. Toch gebeuren er nog steeds veel ongelukken met de e-bike. Zeker als je een beginner bent raden wij het gebruik van een helm aan.
Bron: Volkskrant