Nieuws
Een nieuwe fiets of e-bike kopen: hier moet je op letten
Wednesday 29 May, 2019
Bij de aankoop van een nieuwe fiets of e-bike komt een hoop kijken. Maar wat is nu het belangrijkst? We helpen je op weg met deze kooptips.
Kooptips gewone fiets
Fietsen zijn er in alle soorten en maten. Dus hoe kies je de beste fiets, en wat is het juiste formaat? De volgende uitgangspunten gelden ook voor de aankoop van een e-bike.
Gebruik
Waarvoor ga je de nieuwe fiets gebruiken? Vooral voor de boodschappen? Of meer voor lange, recreatieve tochten en fietsvakanties? In de winkel heb je de keuze uit:
- Stadsfiets: Korte afstanden voor woon-werkverkeer en boodschappen.
- Hybride fiets: Recreatief gebruik op zowel korte als lange afstand.
- Toerfiets: Lange recreatieve fietstochten en fietsvakanties.
Welke framemaat?
De juiste framemaat is essentieel voor een comfortabele fietstocht. Zit je op een te grote of te kleine fiets, dan komen daar vroeg of laat problemen van. Om de goede framemaat te berekenen, meet je de binnenbeenlengte op en vermenigvuldigt deze met 0,68. Zit je tussen twee framematen in? Kies dan voor de kleinste van de twee.
Welke versnelling?
Kies je een fiets met een derailleur of naafversnelling?
- Een derailleur heeft doorgaans meer standen en je kunt hem superlicht afstellen. Maar ze vragen meer onderhoud en je hebt vaak een (deels) open kettingkast.
- Een naafversnelling trapt op de lage standen zwaarder, maar is veel onderhoudsvriendelijker. Probeer een inschatting te maken van de hoeveelheid versnellingen die je nodig denkt te hebben.
Kooptips e-bike
Bij de aankoop van een e-bike moet je op meer zaken letten dan bij een gewone fiets.
Accucapaciteit?
Bedenk van tevoren waarvoor je de ebike wilt gebruiken. Als je langere afstanden wilt fietsen, kies dan voor een e-bike met een grote accucapaciteit. Voor kleinere afstanden kun je geld besparen door te kiezen voor een ebike met een minder grote accucapaciteit.
Gewicht?
De meeste e-bikes wegen tussen de 25 en 30 kilo. Als je beperkte ruimte hebt, niet zwaar kunt tillen of de fiets regelmatig met een fietsendrager wilt vervoeren, dan kun je het best een kleiner of lichter model nemen van zo’n 22 à 23 kilo.
Motorpositie: voor, midden of achter?
- Goedkoop: e-bikes met een voorwielmotor zijn vaak het goedkoopst en doorgaans erg robuust. Wel stuurt de fiets zwaarder en voelt het alsof je vooruit getrokken wordt.
- Krachtig: een middenmotor zorgt voor een optimale gewichtsverdeling van de fiets en biedt een krachtige, natuurlijk aanvoelende ondersteuning, maar heeft als nadeel dat hij duurder is en meer geluid maakt.
- Stil: een achterwielmotor is het stilst en geeft het meest natuurlijke fietsgevoel, maar kan minder kracht geven dan een middenmotor. Ook is een achterwielmotor meestal alleen te combineren met een derailleurversnelling.
Kracht- of rotatiesensor?
- Een krachtsensor geeft alleen ondersteuning als je zelf kracht op de pedalen zet. Deze manier van ondersteuning voelt dan ook erg natuurlijk aan. Nadeel is de hoge prijs.
- Een rotatiesensor is goedkoper en geeft ook veel ondersteuning als je zelf weinig kracht zet. Dat maakt zacht trappen en toch hard gaan mogelijk. Maar bij een rotatiesensor voel je soms een start- en stopvertraging.
Hoe ver?
Fabrikanten van een e-bike geven altijd een actieradius op: hoe ver je met een volle accu zou moeten komen. Houd er rekening mee dat deze onder ideale omstandigheden is bepaald en dat er veel factoren zijn – waaronder gewicht, wegdek en weer – die de actieradius beïnvloeden. Meestal is die een stuk lager.
Bron: Plus Magazine