Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen langs werelderfgoed en omstreken

Saturday 27 May, 2023

Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, zet zich in om erfgoed wereldwijd te beschermen. Stuk voor stuk bijzondere locaties, die het meer dan waard zijn om te bezoeken. En hoe kun je dat beter doen dan op de fiets.

Wallonië: Kolenmijnen

Het RAVeL-netwerk is waar­schijn­lijk het bekendste routenetwerk van onze zuiderburen én het langste van maar liefst 1400 kilometer door Wallonië en de Ardennen. Op www.visitwallonia.be/nl vind je verschillende bewegwijzerde routes langs de hoogtepunten. Het is lastig ­kiezen, maar wij tippen de tweede route van Bergen (Mons) naar ­Binche met 38 indrukwekkende ­kilometers, die raken aan de grote kolenmijnen in dit gebied, ­zoals Bois-du-Luc. Het afstappen meer dan waard.

Antwerpen: Plantin-Moretus

In de 16de eeuw was Antwerpen het kloppende hart bij de ontwikkeling van typografie en boekdrukkunst en het Museum Plantin-Moretus is daar een fantastisch overblijfsel van. Een prachtig ­gebouwencomplex uit de renaissance en de barok. Fietsen in Antwerpen kent zo zijn uitdagingen met kasseien en trambanen, maar de stad richt zich meer en meer op fietsers.­ Er zijn verschillende routes,­ waaronder de ‘Urban ­Jungle’, die met een knipoog verwijst naar het wat avontuurlijke fietsen in deze stad. De beloning­ is er ook naar, want Antwerpen gaat binnen een paar kilometer van historisch naar ­hypermodern en alles dat ertussen­in zit. Voor meer informatie zie visit.antwerpen.be. Daar vind je ook tips voor fietshuur en tochten met gids.

Wortel en Merksplas: Koloniën

In eigen land zijn de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen het bekendst, maar in totaal zijn er zeven van deze heropvoedings­instituten en twee daarvan zijn net over de grens in Wortel en Merksplas. Je kunt eenvoudig een route uitstippelen op de website www.fietsnet.be. Het dichtstbijzijnde knooppunt bij het bezoekerscentrum ­Kolonie 5-7 in Merksplas is nummer 30; voor Wortel kies je nummer 99. Al fietsend geniet je van de architectuur van de inter­naten en de lommerrijke omgeving.

Brugge: Het historisch centrum

De historische binnenstad van Brugge oogt als een museum, waar je eigenlijk toegang voor moet ­vragen. Net zo mooi als de binnen­stad is de omgeving van Brugge met landgoederen, ­molens, een heerlijk bos én een goed fietsnetwerk. Op www.brugseommeland.be staan tal van routes, die je tot de kust en weer terug ­laten uitwaaien.

Quedlinburg: Vakwerkhuizen

Langs de rivier de Elbe, door ­Lutherstadt Wittenberg, het Bauhaus Museum in Dessau pikken we ook even mee en natuurlijk ook een van de vele Schlösser. En dan: Unesco-stad Quedlinburg. Wereldberoemd door de vakwerkhuizen en de stiftskerk van Sint-Servaas. Op www.welterbe-sachsen-anhalt.de staan fijne fietsroutes van iets meer dan 20 kilometer langs al dit moois.

Bingen-Koblenz: Boven Midden-Rijndal

Dit stuk wordt ook wel de Romantische Rijn genoemd en is een ­ideaal gebied om met een Rijncruise te verkennen. Maar op de fiets beleef je dit gebied totaal anders, want het landschap dat tot Werelderfgoed bestempeld is, illustreert op unieke wijze de aanwezigheid van de mensheid door de eeuwen heen. Van de terrasvorming op de steile hellingen, via de kastelen tot en met de oude stadskernen zie je hier sporen van de geschiedenis, die teruggaan tot het begin van de jaartelling. Er liggen uitstekende fietspaden met goede beweg­wijzering, waardoor je altijd de weg weet te vinden in dit gebeid. Op onder meer www.rhein-radweg-rlp.de kun je (een stuk van) de route uitstippelen.

Keulen: De Dom

Wat ons betreft is een fietstocht de perfecte manier om een citytrip nét dat beetje extra te geven en dat maakt Keulen een ideale bestemming. Want zeg je Keulen, dan zeg je de Dom en die staat op de wereld­erfgoedlijst. Maar ­Keulen biedt meer voor shoppers en ­cultuurliefhebbers, en inmiddels is het er ook fijn fietsen. Op www.stadt-koeln.de vind je maar liefst zestien fietsroutes rondom Keulen met voor ieder wat wils: door bosrijke omgevingen en ­industriegebieden, langs het water, met een pontje oversteken: het is er allemaal.

Bodensee: Kloostereiland Reichenau

Rondom de Bodensee is van alles te doen voor jong en oud: kabel­banen, watervallen, wellness, stranden, attractieparken, musea, natuur én kloostereiland Reichenau. Daar vind je onder meer een Benedictijnenklooster uit 724 en kerken uit de 9de en 11de eeuw. Dat alles bij elkaar maakt ‘der Bodensee’ een zeer aantrekkelijke fiets- en vakantiebestemming. Meer informatie en fietsroutes staan op www.bodensee.eu.

Oostenrijk: Hallstatt

De zoutmijn in Salzkammergut vormde de basis voor de stad Hallstatt, wat zoutafzetting betekent. De mijnen hebben het landschap getekend en voor heel veel welvaart gezorgd. Wat nu rest, is een inspirerende mix van natuur en cultuur. De schitterende Ostuferradweg loopt langs de oever van de Hallstätter­see en is met iets meer dan 20 kilometer ook super­overzichtelijk. Er zijn wat hoogtemeters te overbruggen; dus ben je het fietsen beu, stap dan ­gewoon onderweg op een van de vele bootjes die je over de Hallstätter­see varen. Gun je benen die rust en je ogen het uitzicht! Meer info over fietsen rond Hallstatt staat op MTB-Strecken » Your holiday in Hallstatt / Austria

Denemarken: Stevns Klint

Unesco plaatst niet alleen gebouwen op de Werelderfgoedlijst, ook bijzondere natuurgebieden krijgen deze eer. Zoals Stevns Klint in ­Denemarken, een reeks kliffen op het eiland Seeland met een uitzonderlijk fossielen­bestand dat teruggaat tot het eind van het Krijttijdperk. Het wordt voor je ­uitgeserveerd als een tijdlijn in de rotsen. Daarom komen archeologen­ uit alle windstreken hiernaartoe. De Baltic Sea Cycle Route leidt je langs dit bijzondere stuk natuur. In totaal is hij 820 ­kilometer, maar dat is misschien iets te veel gevraagd voor één vakantie. Kies een etappe en zet je fiets af en toe aan de kant om op fossielenjacht te gaan. Meer informatie op www.balticseacycleroute.com.

Frankrijk: Loirevallei

De Loirevallei tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire biedt zo’n beetje alles wat je verwacht van La Douce France. Steden zoals Blois, Chinon en Orléans, wereldberoemde kastelen, wijngaarden, jachtbossen, heerlijk eten met een glas goede wijn en natuurlijk de Loire zelf, die al dit moois aan ­elkaar rijgt. Meer tips en routes langs de hele Loire vind je op www.laloireavelofietsroute.nl.

Spanje: Gaudí

Met ruim 250 kilometer aan fietspaden timmert Barcelona flink aan de weg als fietsstad en het is er mooi fietsen langs onder meer het Parc de la Ciutadella, de stranden­ en de winkelstraat Passeig de ­Gràcia. En voor je het weet slinger je langs de bouwwerken van Antoni Gaudí. Naast de beroemde Sagrada Familia zijn er in en om Barcelona nog zes ­modernistische bouwwerken van deze creatieve architect te vinden, die op de ­Werelderfgoedlijst staan. Roos Stallinga maakte een leuke gids met zes uitgebreide routes: Ride With Me Barcelona. Verkrijgbaar via www.ridewithmeworld.com voor €15.

Meer fietsen over de grens?

FietsActief is hét magazine voor eindeloos fietsplezier in eigen land en over de grens met ­testen, tips en heel veel routes. www.fietsactief.nl

Meer werelderfgoed?

Op www.unesco.nl staat een interactieve wereldkaart met álle erfgoederen.

​Auteur: Erik Bogaards