Nieuws
Fietsroute: Bakens van kunst aan de Leie (De Leiestreek, deel 3)
Wednesday 27 June, 2007
De Leiestreek: een prachtig stukje natuur. Met Sint-Martens-Latem en Deurle als de 'artistieke' kern van de streek. Kunstenaars vonden en vinden er hun rust, eenzaamheid en oorspronkelijkheid. De nieuwe fietsroute 'Bakens van kunst aan de Leie' laat u via twee thematochten kennis maken met de Leije als inspiratiebron. Ons vertrekpunt voor deze route is opnieuw Hotel-Brasserie In 't Boldershof in de mooie Dorpsstraat van Deurle. Het is zondag. Na de Eurcharistieviering in de Sint-Aldegondiskerk (schuin tegenover ons hotel) vindt de jaarlijkse autowijding plaats. Eén van de organisatoren vertelt ons de geschiedenis. Zo'n tachtig jaar geleden is de wijding bedacht door de rijke 'bourgeoisie' van het dorp. Om te pronken (en elkaar de loef af te steken!) met hun auto's. Honderden auto's zoeven voorbij. Of wij onze fietsen ook mogen laten wijden? Zeker, geen enkel probleem. We doneren uit dankbaarheid € 5,-- en zijn hiermee het gehele jaar lid van de Confrerie Sint-Kristoffel. Met veel plezier en met veel wijwater krijgen we de zegen. De rest van de dag blijft het water uit de hemel stromen. Maar dat deert ons nu niet meer!
Knooppunten
'Bakens van kunst aan de Leie' bestaat eigenlijk uit 2 thematochten van resp. 28 en 22 km. Wij besluiten ze aan elkaar te knopen tot één route van 50 km. De knooppunten, die we volgen zijn: 20-14-13-11-9-6-5-7-84-85-90-95-94-86-88-83-80-2-3-4-9-11-12-90-86-20. Een klein deel van de route is hetzelfde als onze eerste route 'Fietsen langs meerssen en meanders'. Maar na het Astene Sas slaan we dit keer linksaf. Hier schilderde Emile Claus (1849-1924) op impressionistische wijze de sluis. Zo komen we in Deinze met zijn dekenale Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Museum van Deinze. Hier vindt u het meest volledige overzicht van de beroemde Leiekunstenaars van circa 1875 tot heden.
Gekanaliseerde Leie
We fietsen langs de gekanaliseerde Leie tot in Machelen. We lezen, dat de demping van de oude Leiearm is voorkomen dankzij een artistieke actie van Roger Raveel. In Machelen bevindt zich de Muur der Verbeelding van Raveel en het Roger Raveelmuseum. We worden herinnerd aan de Vlasboeren, bijna geobsedeerd geschilderd door Modets Huys (1874-1932).
Gerard Reve
Net buiten Machelen gaan we op de nieuwe begraafplaats op zoek naar het graf van Gerard Reve (zie foto, klik op foto voor vergroting). Het marmeren grafmonument ligt in het 'ereperk' in het midden van de begraafplaats. Op het marmer ligt zijn 'Geloofsbelijdenis', in handschrift geschreven en met plastic omhuld:
Eigenlijk geloof ik niets,en twijfel ik aan alles, zelfs aan U.Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt,zoals ik U.
Vierendeel-principe
We fietsen verder. De Leie over naat Gottem met zijn huisbrouwerij Sint-Canaris. Dan naar Grammene en de markante Spoorwegbrug (1922) over de oude Leiarm. Het is een brug volgens het Vierendeel-principe, dat ook is toegepast in het ingestorte Wolrd Trade Center in New York. Terug in Deinze fietsen we langs het Kanaal van Schipdonk naar Bachte. Met het - zelf te bedienen - kabelveer Bathio steken we een Leiearm over en keren terug bij de Sas van Astene. Nu fietsen we weer even een bekend gedeelte uit de eerste route. In Sint-Martens-Leerne staan een aantal musea, gewijd aan bekende kunstenaars, zoals het Museum Leon De Smet, het Museum Dhondt-Dhaenens en het gemeentelijk Museum Gust De Smet (zie foto; klik op foto voor vergroting). U ziet er nog het interieur zoals hij het had ingericht. Boven, onder andere in het vroegere atelier, is een uitgebreide collectie van zijn werken te bezichtigen.
Virtueel fietsen
Ook deze twee thematochten vormen een mooie route van in totaal zo'n 50 km. We fietsten één keer fout, omdat een geparkeerde auto het zicht had ontnomen op een knooppuntbordje. U kunt de route zelf op internet overigens virtueel geheel nafietsen en ook bekijken in Google-Maps en/of Google Earth. De door Toerisme Leiestreek uitgegeven brochure over de tocht bevat veel nuttige informatie, die we beslist aanraden.
Links
* De bekende Nederlandse schrijfster Emma Brunt schreef een verhaal over Sint-Martens-Latem als het kunstenaarscentrum van Vlaanderen. Lees het volledige verhaal in het boek Duetten. Het boek bevat meer dan twintig inspirerende, lekkere en grappige verhalen over Vlaanderen en verschijnt binnenkort. Reserveer nu alvast uw gratis exemplaar. Het wordt u dan de komende maand - vers van de pers - toegezonden. Klik hier voor de reservering* U kunt de volledige route bekijken op een kaart (Google-Maps) of/en via luchtfoto's (Google-Earth). U kunt deze route ook (virtueel) fietsen. U vindt tenslotte meer foto's - op de locatie zelf - van de route. Klik hier!