Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsroute Damme

Thursday 31 December, 2009

Deze fietsroute laat u kennismaken met Damme, een resem polderdorpen, afgezoomd met kronkelige dijken en doorsneden met kanalen. Deelgemeenten inbegrepen telt het bijna 11.000 inwoners. De stad profileert zich sinds een aantal jaren ook als boekenstad. Het fietstraject is in totaal 17,2  km lang.

Vruchtbaar polderland

Damme staat voor een lappendeken van weiden en akkers vastgepriemd door kloeke, middeleeuwse, spitsloze kerktorens. Ooit zee, daarna een slikken- en schorrengebied, nu vruchtbaar polderland met talrijke archeologische en architecturale sporen van een boeiend en rijk verleden met de havenstad Damme als economisch epicentrum en voorhaven van Brugge. Het boekendorp beleeft nu een tweede jeugd als culinaire bestemming, fietsdoel en cultureel-historisch oord.

Damme

Damme ontstond daar waar haaks op de bestaande dijk aan de linkeroever van het Zwin een nieuwe dijk of dam(me) opgeworpen werd. De nederzetting kreeg stadsrechten van graaf Filips van den Elzas in 1180. Een eeuw later beleefde de stad zijn grootste economische bloei als zeehaven en handelscentrum: de O.-L.-V.-Hemelvaartkerk, het Sint- Janshospitaal, de hallen, het begijnhof, de vestinggrachten en stadspoorten waren of zijn er tot vandaag de stenen getuigen van. In die periode werkte de ‘vader der Dietsche dichtren algader’, Jacob Van Maerlant, er aan zijn ‘Rijmbijbel’ en ‘Spieghel Historiael’. Met het Zwin verzandde in de volgende eeuwen ook het economische belang van de Zwinhavenstad. In 1468 trouwde Karel de Stoute er met Margaretha van York. Damme werd in de 16de eeuw een vestingstad met stervormige aarden omwalling en bastions. Een patroon dat nog duidelijk in het populierenlandschap af te lezen valt. In 1811 amputeerde Napoleon het noordwestelijke deel van de stad door het graven van een kanaal. Het ingeslapen landbouwersdorp werd gereanimeerd door kunstschilders, gevolgd door smulpapen, fietstoeristen en boekenliefhebbers.

Knooppunten

De fietsroute doorheen Damme is 17,2 km lang en gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk van de provincie West-Vlaanderen. U kunt de route dankzij de website van Bikepointer direct uitprinten, in uw Bikepointer stoppen en fietsen.