Nieuws
Groep artsen breekt lans voor verplichte fietshelm
Monday 11 October, 2021
Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. En waar veel gefietst wordt, gebeuren ook veel fietsongelukken. Er raken veel meer fietsers gewond in het verkeer dan op voorhand gedacht werd, zo werd onlangs naar buiten gebracht door Trouw. Dat komt omdat het ministerie van infrastructuur en waterstaat (ernstig) gewonden die na behandeling op de SEH (spoedeisende hulp) naar huis mogen niet meetelt.
Het dragen van een helm kan volgens een groep artsen een hoop leed voorkomen. Een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent, stellen de oprichters van denktank Artsen voor Veilig Fietsen in een brandbrief.
De Fietsersbond in Utrecht ziet het verplichtstellen van een helm niet direct zitten. Het zou averechts kunnen werken: mensen gaan mogelijk minder fietsen als zo’n plicht wordt ingevoerd. De bond ziet liever mensen uit eigen beweging een helm opzetten.
De medici willen het dragen van fietshelmen gaan stimuleren door landelijk en lokaal aandacht te vragen voor het onderwerp, actief campagne te voeren en zich te mengen in het publieke debat.
Nederland zou niet het eerste land zijn met een helmplicht voor fietsers: Tsjechië (kinderen onder de 16), IJsland en Zweden (kinderen onder de 15), Finland en Spanje (buiten de bebouwde kom) hebben al een helmplicht.