Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen naar Santiago de Compostela

Fietsen naar Santiago de Compostela: Het huishoudboekje

Thursday 29 June, 2017

Fietsen naar Santiago de Compostela kost geld, maar hoeft niet per se duur te zijn. Het gaat erom wat u wilt. De vermoeide benen op een comfortabel matras of is een campingmatje ook prima? En gaat u ’s avonds zelf met de pannen in de weer of eet u liever in een gezellig restaurantje? Budget of luxe; we hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Camping of jeugdherberg

De goedkoopste manier van overnachten is kamperen: gemiddeld kost een campingovernachting slechts 10 euro. Het vinden van een plek om de tentharingen in de grond te slaan, is bijna nooit een probleem. Zelfs als er geen camping in de buurt is, is er altijd wel een boer bij wie u uw tent voor een nachtje mag opzetten.
Wanneer u liever een ‘echt’ dak boven uw hoofd heeft, kunt u voor de jeugdherberg kiezen: dit kost u gemiddeld zo’n 15 tot 25 euro per nacht. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de jeugdherberg allang niet meer alleen voor jeugd bedoeld. Neem trouwens wel een slaapzak mee: in veel jeugdherbergen is het de gewoonte dat u in uw eigen slaapzak slaapt. Het kan overigens geen kwaad om lid te worden van een jeugdherbergcentrale: daarmee krijgt u korting op de overnachtingsprijs.

Vrienden op de Fiets

In Nederland en België – en in mindere mate in andere Europese landen – kunt u ook overnachten bij particulieren die zijn aangesloten bij de stichting Vrienden op de Fiets. Hiervoor moet u wel donateur zijn van deze stichting, dat kost u 8 euro per jaar. Vrienden op de Fiets vragen slechts een kleine onkostenvergoeding voor een overnachting.

Refugio's

In het zuiden van Frankrijk en in Spanje vindt u veel refugio’s: speciale slaapplaatsen voor pelgrims.De voorzieningen in zo’n refugio zijn meestal zeer eenvoudig. Voor een overnachting in een refugio betaalt u maximaal zo’n 15 euro. Om in een refugio te mogen overnachten, heeft u een credencial nodig. Een bed is echter nooit gegarandeerd: een ongeschreven pelgrimswet stelt dat wandelende pelgrims voorrang hebben.

Hotels, b&b's, chambres d'hotes

Wanneer u geen zin heeft in kamperen en slaapzalen ook niet ziet zitten, kunt u overnachten in hotels, bed&breakfast en chambre d’hôtes. Voor een hotelovernachting betaalt u al gauw 50 euro, de prijzen voor een overnachting in een bed&breakfast of chambre d’hôtes variëren van 20 euro tot 50 euro. Soms zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen, maar dat is zeker niet altijd het geval.

Eten

Net als het slapen kunt u ook het eten zo duur maken als u zelf wilt. Wanneer u uw ontbijt, lunch en versnaperingen voor onderweg zelf klaarmaakt, bent u per dag ongeveer 10 euro kwijt. Voor het avondeten komt daar gemiddeld 7 euro bij, exclusief een lekker wijntje. Wanneer u ‘buiten de deur’ wilt ontbijten en lunchen, kost u dat per dag gemiddeld 25 euro. Voor het avondeten in een restaurant bent u tussen de 25 en 35 euro kwijt.

Korting met de credencial

De credencial is de persoonlijke stempelkaart van de pelgrim; de onderweg verzamelde stempels vertellen het verhaal van uw pelgrimstocht. U heeft de credencial nodig voor overnachtingen in de Franse en Spaanse refugio’s en voor het in Santiago de Compostela aanvragen van uw Compostela. Maar dat is niet alles: de credencial geeft ook vaak korting in musea en andere bezienswaardigheden. U vraagt een credencial aan bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Vraag hem minimaal een maand voor vertrek aan, dan weet u zeker dat u hem op tijd in huis hebt.