Nieuws
Kies het beste type fietsslot
Sunday 2 April, 2023
Om te voorkomen dat jouw fiets hoort bij de honderdduizenden die jaarlijks gestolen worden, is een goed fietsslot noodzakelijk. Fietsen123 vertelt je welke type sloten er zijn en welke voor- en nadelen ze hebben.
Ringslot
Een ringslot is het bekende slot dat standaard al op je fietsframe bij je achterwiel zit. Er kan nogal wat verschil zitten in de kwaliteit. Goedkope fietsen gaan meestal ook samen met een goedkoop ringslot. Zo’n type houdt alleen de luie gelegenheidsdieven tegen. Met wat eenvoudig gereedschap of grof geweld is een goedkoop ringslot makkelijk open te breken. De beste keuze is een versie met een ART-keurmerk. Deze zijn duurder, maar veel sterker en ook met zwaarder gereedschap niet zomaar open te krijgen.
Een groot voordeel van een ringslot is dat je hem altijd bij de hand hebt onderweg. Een nadeel is dat dit type slot niet verhindert dat een dief je fiets gewoon optilt en meeneemt. Een ringslot biedt alleen enige veiligheid als je je fiets op een openbare plek met veel publiek neerzet of op een andere manier extra beveiligt. Bijvoorbeeld in een goed afgesloten schuur, in een bewaakte fietsenstalling of met een tweede los slot.
Kabelslot
Een goed voorbeeld van een los fietsslot is een kabelslot, alhoewel sommige fietsen een ingebouwd kabelslot hebben. De kabel is gemaakt van staaldraden met daaromheen een kunststof beschermlaag. Kabelsloten zijn er in allerlei kwaliteiten, maten en prijzen. De goedkoopste zijn niet erg sterk en daarom makkelijk door te knippen door een dief. Duurdere versies zijn een stuk dikker en gebruiken een betere kwaliteit staaldraad.
Het voordeel van kabelsloten is dat er hele compacte versies zijn die je makkelijk mee kan nemen in je jaszak. Daarnaast hebben ze het voordeel dat je je fiets ergens aan vast kan maken, zoals aan een paal, boom of rek. Het is wel belangrijk bij de kabel te letten op voldoende lengte. Als je er een neemt die te kort is, kun je je fiets alleen aan een voorwerp vastmaken dat dichtbij genoeg staat.
Een kabelslot maakt het een stuk lastiger voor een gelegenheidsdief je fiets snel mee te nemen. Heeft de dief een metaalschaar bij de hand en voldoende tijd, dan zal een kabelslot niet al te lang weerstand kunnen bieden. Gebruik een kabelslot dan ook niet als je fiets langere tijd op een plek met weinig toezicht staat.
Kettingslot
Zoals de naam al zegt, bestaat een kettingslot uit een ketting met schakels. Niet zo maar wat metalen schakels, maar van gehard staal, zodat een dief het slot niet kan doorknippen. Hij heeft op zijn minst zwaar elektrisch gereedschap en voldoende tijd nodig om door een kettingslot heen te komen. Des te dikker de stalen schakels zijn, des moeilijker het is om deze kapot te maken. Een nadeel hiervan is wel dat een al redelijk zwaar slot nog zwaarder wordt om mee te nemen op de fiets.
Ook is een kettingslot niet heel handzaam bij het bevestigen en weer losmaken. Kies daarom voor een exemplaar waarbij de schakels goed afgeschermd zijn door bijvoorbeeld een nylon of stevige stoffen huls. Zo voorkom je dat je met de ketting de lak van je fiets beschadigt.
Met een kettingslot bevestig je je fiets stevig en zeker aan een vast voorwerp. Dat maakt het moeilijk voor dieven om je fiets te stelen zonder zwaar gereedschap. Dat heeft ook meteen een afschrikwekkende werking. Heb je een lichtgewicht fiets, zoals een racefiets, dan is een kettingslot gewoonlijk te zwaar om mee te nemen.
Beugelslot
Een beugelslot werkt in principe hetzelfde als een deurhangslot. De beide uiteinden van de beugel zijn verbonden met het slotgedeelte. Een van de uiteinden kun je losmaken en om je fiets en een vast voorwerp heen zetten. Omdat de beugel niet flexibel is, kan dat soms wel wat lastig zijn. Een beugelslot is net zo stevig als een kettingslot en net zo lastig doormidden te krijgen, maar vaak is dit type wel wat lichter en daardoor makkelijker mee te nemen.
Net als bij een kettingslot zet je met een beugelslot je fiets stevig en veilig vast, zolang je hem maar bevestigt aan een paal, hek of ander geankerd voorwerp. Ook net als bij een kettingslot neem je hem helaas niet makkelijk mee op een lichtere, sportieve fiets.
Vouwslot
Een wat minder bekende variant op het beugelslot en kettingslot is het vouwslot. Dit type bestaat net als een kettingslot uit verschillende stalen delen, maar deze zijn verbonden met scharnieren. Dat betekent dat je hem compact op kan vouwen, wat meenemen op de fiets makkelijker maakt. Door de stalen delen is een vouwslot moeilijk door te knippen, maar hij is wel wat minder stevig en veilig dan een beugelslot of een kettingslot. Een vouwslot is daarentegen wel weer iets flexibeler dan een beugelslot wanneer je je fiets ergens aan vast wilt zetten.
Een vouwslot is een mooi compromis tussen een kettingslot en een beugelslot. Iets minder stevig, maar wel veilig en makkelijker mee te nemen.
ART-keurmerk
Voor alle typen fietssloten geldt dat de kwaliteit per slot flink kan verschillen. Om die reden is het ART-keurmerk in het leven geroepen. De stichting ART test en beoordeelt de fietssloten die op de markt zijn en kijkt of ze voldoen aan de strenge eisen voor een goedgekeurd slot. Bijna alle fietsverzekeraars eisen dat een verzekerde fiets op slot wordt gezet met een ART erkend slot met minstens 2 sterren. Op een goedgekeurd slot staan het ART logo en het aantal sterren. Meer hierover lees je op Stichting ART – Blijf dieven een stap voor.
Door: Alex Wit
Bron: ANWB