Logo Fietsen123

Nieuws

Koud? Zo blijf je toch warm op de fiets

Monday 6 January, 2025

Als de winter echt doorbreekt met gevoelstemperaturen van onder nul, merk je dat al heel snel op de fiets. Daarom zeven handige tips om warm te blijven onderweg.

Tip 1 - Kies voor laagjes

Je kan natuurlijk prima een dikke jas aantrekken voor op de fiets, maar effectiever zijn meerdere lagen aan kleding. Verschillende laagjes over elkaar heen helpen goed tegen kou omdat de lucht ertussen extra isolatie geeft. Bovendien kun je zo ook wat makkelijker bewegen dan in een stijve winterjas. Om dezelfde reden zijn laagjes ook fijner als je gaat schaatsen.

Trek bijvoorbeeld een t-shirt met lange mouwen aan, daaroverheen een gewoon shirt met lange mouwen, een trui en dan een niet al te dikke maar wel winddichte jas. Zo heb je het meestal warm genoeg onderweg.

Tip 2 - Draag thermische kleding

Als je nog wat extra warmte op de fiets nodig hebt, kan speciale thermische- of thermokleding uitkomst bieden. Er is thermische kleding te koop voor bijna je hele lichaam: sokken, lange (onder)broeken, onderhemden. Het thermodeel komt van de speciale materialen waar deze kleding van gemaakt is. Deze houden je lichaam extra warm, zonder dat de kleding dik hoeft te zijn. Daardoor blijft bewegen makkelijk.

Tip 3 - Doe iets op je hoofd

Hoewel de bewering dat je de meeste lichaamswarmte altijd via je hoofd verliest een mythe is, is het wel zo dat je de meeste warmte verliest via onbedekte lichaamsdelen. Als je de rest van je lichaam goed hebt aangekleed, is dat vaak je hoofd. Zeker als je fietst met wat hardere wind, ga je de kou heel snel voelen op je bol.

Het is daarom altijd slim je hoofd te bedekken met een goede muts of een warme capuchon als het koud is. Neem een muts die goed over je oren past, want uitstekende gezichtsdelen hebben het meest te lijden bij lage temperaturen.

Tip 4 - Doe iets op je gezicht

Vergeet ook je gezicht niet, zeker als er een koude wind staat of het ver onder nul is. Je mond en neus zijn dan extra kwetsbaar. Om die te beschermen kun je bijvoorbeeld een skimasker gebruiken. Je hebt skimaskers die bijna je hele hoofd en gezicht bedekken en dan ook doen denken aan een bivakmuts. Als je dat wat tè vindt, zijn er ook maskers die alleen je keel, kin, mond en neus bedekken. Die kun je gewoonlijk aan de achterkant van je hoofd vastmaken met klittenband. Het voordeel van zo’n gezichtsmasker is dat er kleine openingen in zitten voor je mond en neusgaten, zodat je wel goed kan blijven ademhalen ondanks de kou. Maskers of sjalen die je mond en neus volledig afdekken zorgen ervoor dat zich daar condens vormt, dat daarna bevriest. Iets wat je beter kan vermijden.

Tip 5 - Draag (ski)-handschoenen

Lichaamsuiteinden, zoals je handen, zijn bij uitstek de plekken waar je de kou het snelst zal voelen. Belangrijk dus om je handen goed te beschermen. Helaas zijn gewone handschoenen voor normaal buitengebruik niet altijd voldoende op de fiets.

Er zijn speciale winterfietshandschoenen te koop bij de fietshandel. Die zijn vooral gericht op de sportieve fietser, maar ook goed geschikt op de e-bike of stadsfiets. Heb je nog meer bescherming nodig? Denk dan eens aan skihandschoenen. Deze zijn extra dik en stevig en beschermen dan ook beter tegen extreme kou. Ze zijn bovendien waterdicht, want je moet er gewoonlijk zonder problemen de hele dag in de sneeuw mee toe kunnen. Ze zijn misschien wat log, maar toch geschikt om je stuur veilig mee vast te houden. Nog warmer blijven je handen in skiwanten.

Voor extreme kou-situaties kun je eventueel nog als extraatje onderhandschoenen aantrekken. Dat zijn dunne handschoenen die je als extra laag onder een gewone handschoen aandoet. Ze zijn vooral bedoeld om te gebruiken in combinatie met skihandschoenen.

Tip 6 - Doe overschoenen aan

Overschoenen worden vaak gedragen door racefietsers in de koudere en nattere seizoenen. Het zijn hoezen in de vorm van een schoen -links of rechts- die bijna naadloos over de raceschoen aan te trekken zijn en dan worden afgesloten met een rits en/of klittenband. Ze zorgen ervoor dat water en kou aan de buitenkant blijven.

Ook voor gewone schoenen zijn er overschoenen te koop. Die zijn gewoonlijk wat ruimer dan die voor raceschoenen omdat ze niet aerodynamisch hoeven te zijn. Dat heeft als voordeel dat ze makkelijk om verschillende maten schoenen passen.

Tip 7 - Neem je zonnebril mee

Als je alles goed beschermd hebt, blijven je ogen nog over, als je geen brildrager bent. Het klinkt misschien raar om een zonnebril op te zetten in de winter, maar het kan toch heel prettig zijn. Je beschermt er je ogen mee tegen wind en kou. Dat is vooral fijn als je ogen snel gaan tranen bij koude lucht.

Daarnaast kan de laagstaande zon in de winter je zicht flink in de weg zitten, met alle risico’s daarbij in het verkeer. Een zonnebril is dan geen overbodige luxe om toch veilig op de fiets te rijden.