Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Lijf en leden

Wednesday 28 June, 2017

Het is een prachtige juniochtend en u bent net over de helft van uw fietstocht naar Santiago de Compostela. De zon schijnt, de fiets staat klaar, het ontbijt is achter de kiezen en de bidons zijn gevuld. Maar dan, als u opstapt, voelt u dat uw rug er genoeg van heeft. Teleurgesteld besluit u een dagje rust te nemen, maar de volgende dag is de pijn nog erger. Had u dit kunnen voorkomen?

Fietsblessures zijn er in soorten en maten. Rugklachten, nek- en schouderklachten, knieklachten; het zijn stuk voor stuk problemen die iedere fietser wel kent. Niet alle blessures zijn te voorkomen, maar met een beetje gezond verstand komt u een heel eind.

Fietsafstelling is millimeterwerk

Een gedegen training voorafgaand aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is niet alleen van belang voor het opbouwen van uw conditie. U ontdekt ook of uw houding op de fiets klopt. Hoe gek het ook klinkt: het stuur een paar millimeter omhoog of het zadel een centimetertje naar voren of naar achteren betekent soms het verschil tussen pijn en geen pijn. Het voorkomen van blessures moet daarom altijd beginnen met de juiste afstelling van de fiets. Schroom dus niet meerdere keren bij uw fietsenmaker langs te gaan om de afstelling te verfijnen: u zult er geen spijt van krijgen.

Knieën

Knieklachten komen vaak voor bij fietsers. Om zulke klachten te voorkomen, dient u – het zal u niet verbazen – ten eerste naar de stand van uw zadel te kijken. Daarnaast is het niet verstandig om in een te zware versnelling te rijden. In de zwaardere verzetten moeten de knieën te veel kracht zetten en dat kan op den duur problemen geven. Wen uzelf daarom aan fietsen in de lichtere versnellingen: beter voor uw knieën en conditioneel nog langer vol te houden ook. Houd er verder rekening mee dat knieën gevoelig zijn voor kou en nattigheid. Blijf daarom niet te lang in een korte broek fietsen als het weer even tegenzit: met een lange broek doet u uw knieën een groot plezier.

Buikspieren

Fietsen brengt niet alleen de beenspieren in beweging. Uw bovenlichaam werkt net zo goed mee, en het is van belang dat u die kracht niet alleen uit uw rug haalt. Uw wervelkolom kan alleen maar goed en pijnloos functioneren als ook uw buikspieren goed zijn ontwikkeld. Wilt u overbelasting van uw rug voorkomen, dan zult u dus buikspieroefeningen moeten gaan doen. Op internet vindt u talloze websites met goede oefeningen - zoek maar eens op core stability. En weet u niet zeker of u de buikspieren op de juiste manier traint? Maak dan een keer een afspraak met een fysiotherapeut; hij kan u zeker verder helpen.

Zadelpijn

Oef, zadelpijn, en dat terwijl u echt een goed zadel heeft! Zadelpijn heeft echter niet alleen met het zadel te maken. Het wordt vaak veroorzaakt door transpiratievocht in combinatie met de continu schurende beweging op het zadel. Een speciale fiets(onder)broek is zeer zeker aan te raden. Deze broeken hebben een zeem die het transpiratievocht opneemt en zodoende het schuren verzacht. Wellicht ten overvloede: onder een fietsbroek met zeem draagt u geen onderbroek. Verder is het belangrijk dat u de fietsbroek na een dag dragen goed wast, zodat de bacteriën die wondjes in de schaamstreek kunnen veroorzaken geen kans krijgen.

Rekken, strekken, rust

Uw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is geen wedstrijd. Gun uw spieren de tijd om bij te komen van alle inspanningen, want als overbelasting eenmaal een feit is, bent u veel tijd kwijt om goed te herstellen. Wen uzelf er ook aan om na het afstappen even wat rustige rek- en strekoefeningen voor rug, nek, armen en benen te doen. Zulke oefeningen zorgen voor een goede doorbloeding en voorkomen spierpijn.