Nieuws
Limburgse knooppuntennetwerk ontvangt Vlaamse Prijs voor Sportverdienste
Wednesday 2 December, 2009
Het fietsknooppuntennetwerk, een Limburgse uitvinding, heeft de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste ontvangen. Gisteravond heeft de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters de prijs in het Kaaitheater (Brussel) overhandigd aan de Limburgse gedeputeerden Walter Cremers (Sport) en Sylvain Sleypen (Toerisme).MotiveringDe jury motiveert haar besluit als volgt: "Het fietsknooppuntennetwerk verdient deze prijs omdat het duizenden mensen in beweging heeft gebracht, ook al omdat het systeem een uiterst geslaagd huwelijk heeft gecreëerd tussen sport en toerisme: een beetje inspanning en een beetje ontspanning. (...) Het begon in Limburg, maar verspreidde zich - dankzij de inzet van de provincies - razendsnel in Vlaanderen. Ook Europa is stilaan overtuigd." OlievlekVoor het eerst wordt de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste toegekend aan een uitvinding, een systeem: het knooppuntennetwerk. In het midden van de jaren ’90 kende dit zijn geboorte in Limburg. “Een geniaal eenvoudige systeem,” erkent het juryverslag. “Geen geknoei meer met ingewikkelde land- of stafkaarten, geen kilometerslange riskante passages langs gevaarlijke wegen. Indrukwekkend eenvoudig. Het zorgt ervoor dat recreatieve sportbeoefening makkelijker toegankelijk en daadwerkelijk gestimuleerd wordt.”
LeiderspositieGedeputeerde voor Toerisme Sylvain Sleypen: “Het handige oriëntatiesysteem met knooppunten bleek van meet af aan een enorm succes, vooral door zijn eenvoud en hoge belevingswaarde. Ondertussen wordt het knooppuntensysteem over heel Vlaanderen toegepast en deint het als een olievlek uit naar Nederland en Duitsland. Maar door een ongeëvenaarde fietsservice, het lanceren van vernieuwende initiatieven behoudt Fietsparadijs Limburg met enkele lengten voorsprong zijn pioniersfunctie én zijn leiderspositie op de Europese toeristische fietsmarkt.”
‘Achtste Wereldwonder in Vlaanderen’De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste, een bronzen sculptuur, krijgt namens alle Vlaamse provincies een ereplaats in het provinciehuis in Hasselt. Gedeputeerde Sleypen ziet de prijs als “een bekroning van meer dan vijftien jaar inspanningen en creativiteit binnen Limburg, zowel in productontwikkeling en productrealisatie als in promotie en communicatie. De mooiste erkenning, nadat de luisteraars van Radio 2 het fietsknooppuntennetwerk in 2006 uitriepen tot ‘Achtste Wereldwonder in Vlaanderen’.” Limburg was namelijk niet alleen de eerste om het fietsknooppuntennetwerk over heel de provincie uit te bouwen. Limburg was ook de eerste om innoverende gps-toepassingen te realiseren (de Verhalenfluisteraar), kwaliteitslabels voor fietsvriendelijke horeca, flexibel fietsverhuur, verhuur van elektrische fietsen, spotters langs de routes met informatie in beeld en geluid, Slechtweergarantie voor fietstoeristen, een uitgekiend servicesysteem voor fietsrecreanten, enz.
Limburg op eerste plaatsZowel in het binnenland als in het buitenland wordt Fietsparadijs Limburg erg gewaardeerd. Limburg werd niet minder dan drie keer achtereen door de bezoekers van onze website Fietsen Eén Twee Drie verkozen tot 'Fietsprovincie van het Jaar'. Dit jaar werden de verschillende provinciale knooppuntennetwerken in België en Nederland door onze bezoekers op hun waarde geschat. Het netwerk van Limburg kreeg in België de eerste plaats! Het netwerk in Gelderland werd voor Nederland eerste.
Links* Volledig overzicht van het fietsknoopuntennetwerk in België en Nederland* Gelderland en Belgisch Limburg: populairste knooppuntennetwerk