Nieuws
Maak het fietsendieven lastig: de beste tips
Wednesday 19 December, 2012
Jaarlijks worden honderdduizenden fietsen in Nederland gestolen. Niet alleen praktisch gezien heel erg vervelend wanneer het u overkomt, maar het voelt ook erg oneerlijk wanneer iemand zomaar uw eigendom besluit mee te nemen. Helaas is het dus noodzakelijk om uw maatregelen tegen fietsendieven te nemen. We geven hieronder een aantal goede tips om het de dieven zo lastig mogelijk te maken.
Tip 1: koop een goed 2e slot!
Eén ringslot om het achterwiel is geen slot: daarmee staat de fiets wel op slot, maar nergens aan vast. Elke dief weet hoe dit slot, dat op alle nieuwe fietsen zit, opengemaakt kan worden. Dus het 2e slot bepaalt of de fiets meegaat of niet.
Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot: voor elk slot is ander gereedschap nodig. Gebruik ook hierom twee verschillende sloten: dat ringslot rond het achterwiel met een goed beugel- of kettingslot. Veel slechte sloten op de fiets zetten, werkt niet: de dief herkent ze onmiddelijk en maakt ze stuk voor stuk open in enkele korte bezoekjes.
Maak de fiets nooit alleen met een beugelslot met de stang aan een verkeerspaal of brugleuning vast. Een dief kan dan de fiets gebruiken als hefboom. Een goedkoop beugelslot knalt dan binnen enkele seconden open. Bij een duurder beugelslot (boven de 40 euro) lukt dat niet, maar is de fiets wel flink beschadigd. Bevestig een goed beugelslot daarom altijd door frame en wiel of door meerdere stangen van het frame heen. En dan nog ergens aan vast.
Maak een fiets met een kettingslot strak en hoog vast. Voor de dief met een betonschaar is knippen tweemaal zo makkelijk wanneer de tang met een poot op de grond gezet kan worden. Staat de fiets aan een verkeerspaal, dan kan de fiets alsnog met het slot naar de grond gebracht worden. Een goed fietsenrek, brugleuning of hek waarbij dit niet kan is daarom beter. Al is dit advies beperkt, want een handige dief doet wat voorwerk en maakt voor de tang een verhoging naast de fiets. Hoog vastmaken van een kettingslot dat moeilijk is door te knippen (boven de 30 euro) beschermt vooral wanneer de fiets naast andere fietsen staat die stommer en/of met slechtere sloten vaststaan.
Een (spiraal)kabelslot is zeer gebruiksvriendelijk, maar doet niet meer dan 'beschermen tegen ongevraagd lenen'.
Tip 2: zet uw fiets goed vast, ook voor 'even'
Zoek naar een vast punt, zoals een stevig fietsenrek en maak de fiets hieraan goed vast. Neem de tijd om te zoeken, het is de moeite waard! De fiets die vast staat kan niet gemakkelijk in een busje worden geladen, of verderop even in een steegje waar de fiets later in alle rust met het juiste gereedschap opengemaakt kan worden.
Zet uw fiets nooit met het slot alleen door het voorwiel ergens aan vast. Dit is een uitnodiging voor elke dief! Nadat het voorwiel van de fiets is losgedraaid, maakt de dief met het gestolen voorwiel van een andere fiets een complete fiets. Zet twee fietsen niet alleen aan elkaar vast.
Tip 3: Grote stad? Simpele fiets!
Een glimmende fiets met zeven versnellingen en verende voorvork valt temidden van oude barrels op. Ook bij dieven. Een duurdere fiets kan het beste bewaakt of moet binnen gestald worden. Beschouw een goedkope fiets met veel accessoires, zoals kinderzitjes, ook als een duurdere fiets. Kinderzitjes verkopen via internet zelfs gemakkelijker dan de gestolen fiets.
De professionele fietsendief is modegevoelig. Voor fietsen die in trek zijn, betaalt de heler de hoogste prijs. Verouderde modellen (meer dan twee tot drie jaar oud) en gewone stadsfietsen met velgremmen en racefietsversnelling zijn niet zo gewild bij professionals, maar zijn wel gewild bij kruimeldiefjes (omdat er ook verouderde of relatief eenvoudige sloten opzitten).
Oudere fietsen (meer dan tien jaar oud) en barrels zijn gewilder dan u zou verwachten. De dief weet dat de eigenaren van dit soort fietsen weinig moeite doen om de fiets terug te krijgen. De buit is dus veilig door te verkopen. Omdat de nieuwe ´eigenaar´ vaak geen goed slot voor de goedkoop verkregen fiets koopt, kan deze weer vlot terug gejat worden. Een lage verkoopprijs in combinatie met hoge aantallen levert de steler en heler ook een goede omzet op!
Tip 4: maak uw fiets vindbaar
Mocht uw fiets gestolen worden, dan is de kans dat u de fiets terugkrijgt tweemaal zo groot wanneer de fiets beschikt over unieke kenmerken (kleur, model, framenummer en/of postcode) en u deze bij het doen van aangifte ook kunt vertellen.Maak dan ook een omschrijving van de kenmerken van de fiets en zet die in uw agenda of bewaar een registratiekaart in de portemonnee.
Laat uw fiets graveren. Wie niet wil graveren kan een plastic kokertje met naam, adres en telefoonnummer in de zadelbuis gooien. Wanneer men de fiets dan terugvindt en er discussie onstaat of die fiets wel van u is, dan bewijst dat kokertje onmiddelijk het gelijk.
Tip 5: kijk snel op marktplaats.nl
Zoek na de diefstal van de fiets onmiddelijk op internet. Soms staat een gestolen fiets er al na een uur op! Vindt u de fiets, neem dan contact met de politie op en maak een afspraak om de fiets samen te gaan halen.
Tip 6: doe aangifte
Of de fiets verzekerd was of niet, dat maakt niet uit: doe altijd aangifte bij de politie (dit kan tegenwoordig ook per internet: www.politie.nl) en vertel zo precies mogelijk waar en in welke periode de fiets ontvreemd is. Hoe nauwkeuriger dit gedaan wordt, des te beter kan de politie aan de slag. Toegegeven, die kans is bijzonder klein: maar toch wordt 9% van de gestolen fietsen waarvan aangifte gedaan is terugbezorgd.
Tip 7: Zonder helers, geen stelers
Sinds het bestaan van het fietsdiefstalregister is het kopen van een gestolen fiets risicovoller geworden. ie opgepakt wordt voor heling, is de fiets kwijt en krijgt een bon van tenminste 220 euro.
Een onopvallende fiets vastgezet met met meer en betere sloten dan de andere fietsen aan hetzelfde rek, blijft het langste staan!
Lees ook:
* Dossier fietsendiefstal op Fietsen.123