Nieuws
Meer kans op ernstig hersenletsel bij het dragen van een fietshelm
Tuesday 28 February, 2012
De Nederlandse Fietsersbond is tot een opvallende conclusie gekomen. Het dragen van een helm biedt niet per definitie meer veiligheid. Sterker nog, het brengt juist extra gevaren met zich mee. Zij wil de invoer van het verplicht dragen van een fietshelm dus tegengaan.
Het dragen van een helm biedt bij een ongeval wel bescherming voor de schedel of een wond, maar niet voor de hersenen. En dat terwijl de bescherming van de hersenen wel het belangrijkste is. Bij het dragen van een helm is de hersenbeschadiging vaak groter dan wanneer een fietsers geen helm draagt.
"Een fietshelm is ontworpen om te beschermen tegen een val van een stilstaande fiets. Dat is zo'n 20 kilometer per uur. Bij een botsing met een auto bij 40 kilometer per uur slaan hersenen hard tegen de binnenkant van de schedel. Door een helm krijgen de hersenen en hoofd geen ruimte de klap op te vangen. De schade komt van binnenuit, niet van buitenaf. Hierdoor zal de kans op zwaarder letsel juist toenemen", zegt Theo Zeegers van de Fietsersbond in De Telegraaf.
Nog een nadeel van het verplicht invoeren van een helm voor fietsers is dat kinderen zich er misschien van bewust worden dat het verkeer heel onveilig is. Daardoor worden ze waarschijnlijk afgeremd om te gaan fietsen.
Over het feit of het dragen van een fietshelm wel of niet verplicht moet worden zijn de meningen nog verdeeld. Wel is er dit het onderzoek van De Nederlandse Fietsersbond gebleken dat de schade aan het hoofd bij het dragen van de helm vaak even groot is als zonder helm.
Lees ook:
* Zeer grote meerderheid: fietshelm voor kinderen verplicht stellen
* Landelijk verkeersexamen voor scholieren