Nieuws
Oudenaarde en de Ronde van Vlaanderen
Monday 8 October, 2018
Eén keer per jaar is Oudenaarde het centrum van de wereld. Op de veertiende zondag van het jaar is de Oost-Vlaamse stad het epicentrum van de befaamde Ronde van Vlaanderen. Deze wielerronde, van oudsher de belangrijkste eendaagse wielerkoers van België, eindigt in de straten van Oudenaarde.
Een week lang is de stad ondergedompeld in een feestelijke sfeer, die te vergelijken is met de sfeer rondom de Elfstedentocht. Het hoogtepunt is de zogenaamde Hoogmis op zondag, wanneer profwielrenners de Ronde van Vlaanderen rijden en honderdduizenden Vlamingen langs het parcours staan of voor de tv zitten.
Oudenaarde dankt zijn faam voor een deel aan zijn ligging, middenin een streek die bekend staat als de Vlaamse Ardennen. Hoewel de hellingen in deze regio niet echt op de Waalse Ardennen lijken, zijn het flinke kuitenbijters die het fraaie decor vormen van de Ronde van Vlaanderen. Dat enkele van de bekende beklimmingen een kasseienwegdek hebben, draagt bij aan de moeilijkheidsgraad en daarmee aan de mythische status onder wielerliefhebbers. Klinkende namen als de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg doen het hart van veel fietsers (én tv-kijkers) sneller kloppen.
De rijke historie van de Ronde van Vlaanderen ervaar je in en om Oudenaarde niet alleen op straat, maar zeker ook in het Centrum Ronde van Vlaanderen. In dit museum kun je de geschiedenis van de Ronde van dichtbij beleven. Voor de echte wielergekken is het zelfs mogelijk een rondleiding te boeken met oud-winnaar Johan Museeuw als gids. Wil je liever wat rustig aan doen, dan laaf je je aan een stevige maaltijd of een dorstlesser in de brasserie van het museum, waar je omringd wordt door klassieke wielertruien en andere koersparafernalia.
Biertraditie
Over dorstlessers gesproken: Oudenaarde staat bekend om zijn bruine bieren. De biertraditie stamt uit de 14de eeuw met als patrones Sint-Walburga. Het Oudenaardse bier verwierf een grote naam, die het ook in de eeuwen daarna behield. De stad was bezaaid met tientallen brouwerijen, verspreid over het hele grondgebied. Vandaag de dag wordt de biertraditie in ere gehouden door enkele bekende brouwerijen: Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje. Vooral de typische bruine bieren, maar ook de kriekbieren zijn het vermelden meer dan waard. Daarnaast worden in veel Oudenaardse restaurants gerechten bereid op basis van bier.
De markt van Oudenaarde wordt gedomineerd door een schitterend monument: het 16e-eeuwse stadhuis. Het gebouw is een veelgeroemd voorbeeld van Brabantse gotiek. De centrale toren in de hoofdvleugel van het stadhuis is een zogenaamd belfort, dat sinds 1999 door de Unesco is erkend als Werelderfgoed. Binnenin het gebouw is een museum ondergebracht, waar wandtapijten en zilverwerk worden tentoongesteld. Zoals elke Vlaamse stad is de markt in Oudenaarde omringd door voldoende gezellige terrassen en cafés, deels gehuisvest in fraaie middeleeuwse panden. Dat je je hier tegoed kunt doen aan het beste Oudenaardse bier spreekt voor zich.
Fietsen in de Vlaamse Ardennen
Dankzij de rijke fietstraditie en prachtige ligging is Oudenaarde voor fietsers een waar paradijs, ook zonder racefiets. Stad en streek kennen een sterke fietsinfrastructuur. Het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen biedt meer dan 800 km fietsplezier in een heuvelachtige streek, waar achter elke bocht een nieuwe verrassing schuilt.
Kasseienwegen, heuvels, langs de oevers van de Schelde, fietsen in de Vlaamse Ardennen is nooit saai. Bovendien is een fietstocht uitstekend te combineren met een bezoek aan een van de beroemde bierbrouwerijen. En het is altijd een goed idee om je tocht te bekronen met een bezoek aan een bijzonder café of restaurant. Want naast de bieren heeft Oost-Vlaanderen meer dan genoeg andere culinaire hoogstandjes te bieden.
Benieuwd geworden? Fiets eens de Oudenaards Bruin-route (bierroute, 31 km) of de zacht-golvende route langs de Schelde (30 km). Liever een wat sportievere route met echte kuitenbijters? Dan is de blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen (78 km) een aanrader.