Nieuws
Resultaten van Nationale Fiets TelWeek 2016 bekend
Wednesday 9 November, 2016
Van 19 tot en met 25 september vond de tweede editie van de Nationale Fiets TelWeek plaats. De resultaten verschillen behoorlijk ten opzichte van de eerste editie in 2015.
Er is veel bekend over het gebruik van de auto en het openbaar vervoer in Nederland. Over het fietsgedrag weten we daarentegen heel weinig en voor een land met 13,5 miljoen fietsers en 22,7 miljoen fietsen is dat op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. De Nationale Fiets TelWeek is een initiatief van onder andere de Fietsersbond om het fietsgedrag van Nederlanders in kaart te brengen.
Doel van de Fiets TelWeek
Met de Fiets TelWeek willen de initiatiefnemers en opdrachtgevers inzicht krijgen in de routes die gefietst worden, het aantal kilometers dat hieraan verbonden is en de gemiddelde snelheid. Misschien nog wel belangrijker is de kennis over de drukste fietspaden en de plekken met de grootste vertraging zodat gemeentes maatregelen kunnen nemen om knelpunten aan te pakken en de verkeersveiligheid te verbeteren.
Resultaten
De resultaten van de Nationale Fiets TelWeek 2016 zijn bekend en geven een goed beeld van het fietsgedrag van Nederlanders.
Deelnemers
De speciaal ontwikkelde app is 42.658 keer gedownload. Het aantal actieve deelnemers van de Nationale Fiets TelWeek ligt op 29.000. Het aantal deelnemers verschilt enorm per provincie: van 433 deelnemers in Zeeland en 749 in Friesland tot 7.315 in Noord-Holland en 8.402 in Zuid-Holland.
Fietsritten en -uren
Het aantal fietsritten dat geregistreerd is, ligt op 416.376. Dit is ruim 39.000 meer dan in de vorige editie van de Nationale Fiets TelWeek. Al deze ritten dragen bij aan het totaal van 113.218 fietsuren dat in die week gemaakt is.
Snelheid en afstand
Met een gemiddelde snelheid van 15,8 kilometer per uur hebben de deelnemers harder gefietst dan het jaar ervoor. In 2015 lag de gemiddelde snelheid namelijk op 15,4 kilometer. De gemiddelde afstand per rit in 2016 is 4,44 kilometer. De totale afstand die in deze week is gereden komt daarmee op 1.786.147 kilometer en dit is een toename van meer dan 500.000 kilometer ten opzichte van vorig jaar.
De drukste plekken
Utrecht voert de lijst aan met de drukste fietspaden van Nederland. De gehele top 3 wordt gevormd door fietspaden in deze stad met het Smakkelaarsveld als aanvoerder, gevolgd door Vredenburg en Jaarbeursplein. Nummer 4 en 5 bevinden zich in Amsterdam. De meeste vertraging komt voor op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.
Amsterdam en Utrecht met kop en schouders boven andere steden
Ondanks het feit dat de drukste fietspaden van Nederland in Utrecht liggen, is dit niet de stad waar het meest gefietst wordt: op het gebied van aantal kilometers is Amsterdam de onbetwiste nummer 1 met 144.702 kilometer. Utrecht staat op de tweede plaats. Opvallend is dat de derde stad slechts bijna de helft van het aantal kilometers in Utrecht heeft.
Langste afstand en snelste rit
Drenthe is de provincie waar de langste afstand werd geregistreerd. Een fietstocht in de omgeving van Peize was 161,4 kilometer lang en de hoogst gemeten snelheid komt uit de buurt van Hengelo met 46,44 kilometer per uur.