Nieuws
Samen delen we het fietspad
Wednesday 2 May, 2018
We kunnen er niet omheen: het wordt steeds drukker op het fietspad. Daarom zetten zes organisaties, waaronder de Fietsersbond en ANWB, zich in om het fietsen veiliger, maar vooral ook fijner te maken.
Dit project, dat de naam Alliantie Samen Fietsen heeft gekregen, is een initiatief van de Fietsersbond, ANWB, KNWU, Landelijk Fietsplatform, VeiligheidNL en Wielersportbond NTFU. Samen behartigen deze partijen de belangen van alle groepen fietsers in Nederland.
En dat is maar goed ook: we moeten het fietspad immers met z’n allen delen. Een fietspad dat bovendien steeds drukker wordt en gebruikt wordt door steeds meer soorten fietsen. Met het initiatief willen de betrokken organisaties de fietsveiligheid en het fietsplezier vergroten.
Stereotypen uit de weg
In de loop der jaren zijn er een aantal stereotypen ontstaan op het fietspad. Zo is er het beeld van de wielrenner, die door veel recreatieve fietsers als asociaal en gevaarlijk wordt gezien. Ze scheuren zonder bel en in grote groepen over het fietspad en verwachten dat iedereen ruimte voor hen maakt. Een verkeerd beeld, want het overgrote deel van de wielrenners wil net als andere fietsers genieten van de fietstocht. Bovendien heeft ruim 82 procent van de wielrenners een bel op de fiets. Volgens een woordvoerder van de NTFU heeft een klein groepje fanatiekelingen het voor alle wielrenners verpest. Daarom is de NTFU een cursus gestart die het imago van wielrenners moet verbeteren.
Een ander stereotype is de gebruiker van de e-bike. Sinds de opkomst van de elektrische fiets, worden gebruikers ervan gezien als luie mensen en bejaarden die zonder trapondersteuning niet meer kunnen fietsen. Ook dit beeld klopt niet! Los van het feit dat e-bikes een steeds jonger publiek aantrekken, zijn ze voor veel mensen een ideale manier om optimaal van een (recreatieve) fietstocht te genieten: met een e-bike kunnen ze gemakkelijk grotere afstanden afleggen. Dit is echter zeker niet leeftijdsgebonden.
En zo zijn er nog meer stereotypen, die niet bepaald complimenteus zijn voor de groepen mensen die ermee bedoeld worden. Hoog tijd dus om daarvan af te stappen, de werkelijkheid onder ogen te zien en samen, op een leuke manier, het fietspad te delen.
Enkele fietsfeitjes
- Nederland krijgt van de recreatieve fietser als cijfer gemiddeld een 7,9.
- Het grootste deel van de recreatieve fietsers gebruikt een e-bike (32 procent), gevolgd door de gewone fiets (29 procent).
- Ruim 74 procent van de fietsers stoort zich niet aan de drukte op het fietspad.
Bekijk voor alle feitjes onderstaande infographic:
Bron infographic: Alliantie Samen Fietsen
Wat doet Alliantie Samen Fietsen?
Er bestaan al veel verkeersregels, die bijna niemand allemaal uit z’n hoofd kent. Het laatste waar we dus op zitten te wachten, zijn nog meer regels. Met Alliantie Samen Fietsen willen de betrokken organisaties bewustzijn creëren onder fietsers dat we met z’n allen het fietspad delen. Het enige dat hiervoor nodig is, is volgens hen een positieve instelling en normen en waarden van de weggebruikers. Om hieraan bij te dragen, worden er verschillende voorlichtingen en cursussen voor diverse groepen fietsers georganiseerd.