Nieuws
Steeds meer aangiften van fietsendiefstallen
Tuesday 8 April, 2025
Jarenlang daalde het aantal aangiften van fietsendiefstallen, maar de laatste jaren blijkt dat aantal weer flink te stijgen. Uit onderzoek van Independer kwamen hierover interessante cijfers naar voren.

Aangifte
Tussen 2014 en 2021 nam het aantal aangiften van fietsendiefstal in Nederland steeds meer af. De afgelopen drie jaren stegen de cijfers juist weer. Van zo’n 76.000 in 2022 naar boven de 86.000 in 2024. Dat is een ontwikkeling waar met argusogen naar wordt gekeken, vooral door verzekeraars.
Om duidelijk te zijn: het aantal aangiften zegt niet al te veel over het werkelijk aantal fietsdiefstallen. Dat getal is een stuk lastiger te bepalen, omdat een meerderheid van de slachtoffers geen aangifte doet. Dat komt onder andere doordat ze het nut daarvan niet inzien of omdat er geen verzekering is afgesloten om de gestolen tweewieler te vergoeden. Voor een vergoeding door je fiets- of woonverzekering is er altijd een aangifte nodig.
Stijging
De stijging van het aantal aangiften wordt door de politie voor een deel geweten aan de diefstallen van vooral dure e-bikes. Het gaat hierbij dan meestal om diefstallen door professionals, vaak opererend in bendes, die de methoden en het gereedschap hebben om er met hoog geprijsde e-bikes vandoor te gaan. Vooral elektrische bakfietsen en fatbikes zijn populair onder deze criminelen. Daarnaast zijn er ook nog de gelegenheidsdieven die er graag snel met makkelijkere prooien vandoor gaan.
Zelfs al heb je je rijwiel op slot staan met een ringslot, kan dat makkelijk en snel opengebroken worden met een powerkey. Dat is een soort loper, maar dan voor fietssloten. Omdat nogal wat e-bikes en e-bakfietsen een weinig beter slot hebben dan een gewone fiets, is het voor dieven makkelijk hiermee aan de haal te gaan.
De situatie is inmiddels zodanig dat je in sommige plaatsen als premie voor een fietsverzekering rustig 50 euro per maand betaalt. Fatbikes zijn soms zelfs niet eens meer te verzekeren.
Opvallende cijfers
Uit het onderzoek over aangiften van fietsdiefstallen van Independer komen enkele opvallende cijfers naar voren. Voor de hand ligt dat vooral grote steden bovenin de top 10 staan van gemeenten met de meeste meldingen. Amsterdam is daarbij al jaren de onbetwiste leider, met 10.810 fietsen in 2024, boven steden als Rotterdam en Den Haag. Het gaat hierbij opvallend vaak om studentensteden.
Maar je spreekt dan wel over absolute cijfers. Als je het aantal diefstallen neemt per 1000 huishoudens, komen er twee onverwachte plaatsen bovendrijven: Heemstede in Noord-Holland met 23,3 per 1000 huishoudens en -nog onverwachter- Veere in Zeeland met 22,7 diefstallen. Amsterdam komt in deze top 10 pas op nummer 4 met een cijfer van 21,0.
Het veiligst staat je fiets in de gemeenten Schiermonnikoog en Renswoude in het zuidoosten van de provincie Utrecht. Hier werden geen fietsdiefstallen aangegeven. Over het algemeen zijn de cijfers het laagst in provincies als Zeeland, Flevoland, Friesland en Drenthe. Een stuk minder veilig staat je fiets in de provincies Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant.
Je kan een aantal maatregelen nemen om diefstal van je fiets tegen te gaan. Daar lees je meer over in het artikel zo-voorkom-je-fietsdiefstal
Bron: www.nos.nl, www.independer.nl