Logo Fietsen123

Nieuws

Stop fietsendieven met een GPS tracker

Tuesday 22 June, 2021

Minstens een half miljoen Nederlanders zijn jaarlijks het slachtoffer van fietsendiefstal. Genoeg reden om je fiets zo goed mogelijk te beschermen tegen dieven. Een GPS tracker is daarbij een goed hulpmiddel.

Voor criminelen is een fiets een makkelijke prooi. Zeker een fiets die beveiligd is met niet meer dan een matig slot. En zelfs fietsen met een goed slot zijn relatief makkelijk mee te nemen als ze niet op zijn minst vastzitten aan een ander object, zoals een hek. Zeker de professionele bendes uit het voormalig Oostblok draaien hier hun hand niet voor om. Voor hen zijn vooral de duurdere exemplaren, zoals e-bikes, het doel. Die worden in grote hoeveelheden gestolen, meegenomen naar het buitenland en daar verkocht.

GPS beveiliging
Natuurlijk begint de beveiliging van je fiets met een goed slot met het ART-keurmerk. Bij voorkeur is dat een ketting- of kabelslot dat je aan een vast object bevestigt.

Het is een goed idee hier een tweede beveiliging aan toe te voegen. Een die dieven zodanig afschrikt dat ze er maar van afzien om je fiets te stelen. En een die -mocht de dief toch doorzetten- de positie van je fiets haarfijn in de gaten houdt, zodat hij later weer terug te vinden is voor opsporingsdiensten. Die beveiliging heet GPS.

GPS is de afkorting van Global Positioning System en is vooral bekend van fiets- en autonavigatie. Het systeem geeft met behulp van satellieten bijna precies aan waar een GPS-apparaat zich bevindt op de wereld. Een GPS beveiliging laat zien waar je fiets op ieder moment is.

Track and trace
Het beveiligingssysteem dat GPS gebruikt, wordt track en trace (bijhouden en opsporen) of GPS tracker genoemd. Het grote verschil met een GPS navigatiesysteem is dat je fiets niet direct in je buurt is. Daarom is er ook een zender aan boord bij een track en trace apparaat. Deze zender stuurt de GPS-locatie van je fiets door naar jou. Op je smartphone of computer kun je dan op een kaart zien waar je fiets is, zelfs al is dat ergens in het buitenland.

Vaak is er ook nog een bluetooth verbinding aan boord bij de GPS tracker, zodat de locatie van de fiets nog preciezer kan worden aangegeven.

GPS met een simkaart
Er zijn twee soorten track en trace systemen. Ze gebruiken beiden GPS maar zenden de fietslocatie op verschillende manieren naar je door.

De meeste apparaten sturen de locatie via 2G/3G/4G. Dat is hetzelfde netwerk als je smartphone gebruikt om te bellen en internetten. En net als je smartphone heeft de GPS tracker daarvoor een simkaart nodig met een eigen mobiel nummer.

Deze track en trace apparaten hebben daarom vaak een abonnement dat je kunt vergelijken met een smartphone abonnement. Het verschil is dat een GPS tracker maar een eenvoudig signaal hoeft te sturen. Hij verbruikt dus weinig van de belbundel bij de simkaart. Een abonnement bij track en trace kost tussen de 4 en 10 euro per maand. Meestal zit bij dat abonnement ook meteen de service van een particuliere opsporingsdienst. Die helpt je gestolen fiets weer terug te halen.

Andere verkopers van GPS trackers bieden een prepaid simkaart met een klein beltegoed. Het voordeel daarvan is dat je geen maandelijkse abonnementskosten hebt. Wel moet je af en toe het beltegoed aanvullen. Dat kan met de smartphone app bij de GPS tracker. Hou er rekening mee dat bij prepaid simkaarten gewoonlijk niet de service van een opsporingsdienst zit.

Er zijn ook track en trace apparaten zonder simkaart. Die moet je dan zelf los kopen en installeren. Dat kan soms lastig zijn.

GPS zonder simkaart
Een kleiner deel van de GPS trackers gebruikt het LoRa netwerk van KPN voor het sturen van de fietslocatie. LoRa heeft een aantal voordelen ten opzichte van een 2G/3G/4G-netwerk. Je hebt er geen simkaart voor nodig, dus je bent er geen extra kosten aan kwijt. Ook erg prettig: LoRa gebruikt heel weinig stroom vergeleken met 2G/3G/4G. Een eenvoudig penlite staafbatterijtje van het type AAA is genoeg voor minstens 3 jaar zenden.

Het G-netwerk gebruikt daarentegen veel stroom. Opnieuw opladen varieert van om de paar weken tot zelfs om de paar dagen. Dit is een reden waarom dit systeem vooral gebruikt wordt bij e-bikes. Die bieden stroom via hun eigen accu en worden regelmatig opgeladen.

Een nadeel van het LoRa systeem is dat de Europese dekking nog niet volledig is. Dat betekent dat er een aantal blinde vlekken in Europa zijn waar het signaal niet kan worden doorgegeven. De locatie van je gestolen fiets is daar dus niet zien.

GPS tracker op je fiets
Track en trace kan op verschillende manieren op je fiets worden gezet. De beste oplossing is een GPS tracker die ingebouwd wordt in het frame van je fiets. Er zijn een aantal fietsmerken met ingebouwde track en trace in e-bikes, zoals Sparta, Gazelle en VanMoof.

Een GPS tracker laten inbouwen in een bestaand frame is eigenlijk geen optie, maar de tracker kan wel op andere plekken op of aan je fiets worden gezet. Er zijn bijvoorbeeld GPS apparaatjes die je met een sterke magneet op je frame kan zetten. Het nadeel is wel dat die vrij makkelijk opgespoord en verwijderd kunnen worden door een dief. Beter is een GPS tracker die ingebouwd zit in een achterlicht. Andere GPS systemen kunnen worden ingebouwd in bijvoorbeeld de bagagedrager of motor van je e-bike.

Als je erg handig bent, kun je zelf eventueel een GPS tracker monteren op je fiets. Deze kosten los van 80 tot meer dan 200 euro. Helaas is zelf monteren niet altijd even makkelijk. Ook lijkt bij verschillende modellen het goed instellen van de tracker op ouderwets programmeren.

Makkelijker is dan ook een GPS tracker te laten inbouwen bij een fietsenmaker. Dat kost natuurlijk wat, maar scheelt een hoop zorgen.

GPS tracker bij een fietsverzekering
De prettigste manier om aan GPS op je bestaande fiets te komen, is een fietsverzekering te nemen met track en trace. De GPS tracker wordt daarbij voor je ingebouwd op je fiets. Hiervoor betaal je ongeveer 200 euro per jaar. Dit is inclusief de verzekering van je fiets plus terughaalkosten als je fiets gestolen wordt. Een pionier op het gebied van fietsverzekering met track en trace is Unigarant van de ANWB.

Andere fietsverzekeringsmaatschappijen regelen niet de montage maar geven wel korting op de premie bij een erkende GPS tracker op de fiets. Bijvoorbeeld Enra en Kingpolis.

Is een GPS tracker wat voor mij?
Een GPS tracker op je fiets biedt veel voordelen. Niet alleen kan je fiets ermee worden opgespoord en teruggehaald na diefstal, het schrikt ook dieven al af als ze je fiets willen stelen. Als duidelijk is dat je fiets met GPS is beveiligd, bijvoorbeeld door een sticker, lopen fietsendieven liever door.

Dat komt ook omdat een diefstal al heel snel wordt opgemerkt. Met de geofencing techniek bij GPS wordt als het ware een klein digitaal hekje om je fiets gezet. Komt de fiets daarbuiten, dan gaat het alarm in de app op je smartphone meteen af. Dat alarm reageert ook als de fiets een bepaalde snelheid bereikt, bijvoorbeeld harder dan 50 km/uur. Dat betekent namelijk meestal dat hij in een auto is meegenomen.

Via de app bij GPS trackers met een abonnement kun je direct contact opnemen met het commerciële recherchebedrijf dat eraan verbonden is. De medewerkers gaan dan meteen aan de slag om je fiets op te sporen.

Dit alles zorgt ervoor dat het aantal diefstallen van met GPS beveiligde fietsen bijzonder laag is. De weinige gestolen fietsen worden grotendeels later allemaal weer teruggehaald.

Heb of koop je een wat duurdere fiets, zoals een e-bike of racefiets, dan is een GPS-tracker aan te raden. Zeker in combinatie met een goede fietsverzekering. Let erop dat er een opsporingsdienst aan de GPS-tracker verbonden is en laat bij voorkeur de tracker door een monteur op je fiets zetten.