Nieuws
Top 5 Waterliniefietstochten
Thursday 13 September, 2012
Vroeger was een waterlinie een verdedigingslinie. Door een stuk land onder water te zetten, werd het moeilijk begaanbaar voor de vijand. Tegenwoordig is het vaak een prachtig natuurgebied met veel historische kijkjes, dat zich uitstekend leent om in te wandelen en fietsen.
Waterliniefietstocht Fort De Bilt-Plofsluis
Fort aan de Biltstraat, Fort Rijnauwen en het Fort bij Vechten zijn de forten die u op deze route tegenkomt. Voorts komt u langs de Werken bij Griftestein, het Werk aan de Hoofddijk, de Batterijen aan de Overeindseweg en de Lunetten. De Plofsluis was bedoeld om te verhinderen dat inunderen geen zin had, omdat het water weer weg zou lopen via het Amsterdam-Rijnkanaal. Groepsschuilplaatsen zijn te zien tussen Rijnauwen en Vechten, en in de omgeving van de Waijense Dijk. En wie dacht dat het befaamde Theehuis Rhijnauwen voor de aardigheid uit hout is opgetrokken: dat moest, omdat het in een verboden kring lag!
Klik hier voor de Waterliniefietstocht Fort De Bilt-Plofsluis.
Waterliniefietstocht Diefdijk-Linge
Deze route is de enige Waterlinieroute die niet hetzelfde begin- en eindpunt kent. U kunt echter gebruik maken van de faciliteiten van de NS op de stations Culemborg en Leerdam. De tocht loopt voor een belangrijk deel over de reeds uit de dertiende eeuw stammende Diefdijk langs de Linge. U fietst langs fort Everdingen, fort Asperen en het fort aan de Nieuwesteeg en voorts langs het Werk aan de Spoel en het Werk aan de Spoorbrug. De waterkering bij de A2 is een fraai voorbeeld van een kunstwerk dat zowel voor civiele doelen als voor militaire doelen ingezet kan worden. Ook de fraaie maalsluis de Oude Horn mag u niet missen.
Klik hier voor de Waterliniefietstocht Diefdijk-Linge.
Waterliniefietstocht Gorinchem-Brakel
In dit gebied grote indundatievelden: de Bommelerwaard, de Brakelsche Polder en de Poederoijense polder. Hier treft u fraaie voorbeelden van sluizen die primair een civiele functie hadden, maar tevens onderdeel vormden van het militaire inundatiesysteem. Verder komt u langs de Vesting Gorinchem, Fort Vuren, de Batterij onder Poederoijen en die onder Brakel, en Fort Loevestein. Ook de Sluizen van Dalem zijn beslist de moeite waard.
Klik hier voor de Waterliniefietstocht Gorinchem-Brakel.
Waterliniefietstocht Naarden-Muiden-Weesp
Deze tocht - voor een gedeelte langs de Vecht - brengt u onder meer langs de forten Ronduit, Uitermeer en het Muizenfort, en voorts langs de Vesting Naarden, de Vesting Weesp en de Batterijen aan de Karnemelksloot. Ook komt u de voor de verboden kringen typerende houten huizen tegen, onder meer bij Weesp en bij Naarden. Bij de Hakkelaarsbrug en bij Muiderberg bevinden zich concentraties van groepsschuilplaatsen.
Klik hier voor de Waterliniefietstocht Naarden-Muiden-Weesp.
Waterlinie tussen Vechten en Vuren
Dit is een mooi stukje van een grotere fietsroute in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De route loopt van Vechten, vlak bij Bunnik, naar Vuren.
Klik hier voor de route Waterlinie tussen Vechten en Vuren.
Lees ook:
Alle fiets- en themaroutes in Nederland en België.