Nieuws
Vier knooppuntroutes in Belgisch Limburg
Monday 18 May, 2009
Bikepointer-Vlaanderen publiceert vier nieuwe knooppuntroutes in de Belgische provincie Limburg. Hierna geven we een karakteristiek van deze vier routes, die u direct geschikt voor de Bikepointer kunt downloaden. * Van Stroop en Jenever Deze fietstocht werd "van Stroop en Jenever" gedoopt, omdat ze u brengt van Hasselt naar Borgloon en weer terug naar Hasselt. De inwoners van Borgloon werden van oudsher de 'Strooplekkers' genoemd. Want in de streek werd veelvuldig siroop bereid en verhandeld. Borgloon ligt immers midden in de fruitstreek. In de tijd dat het geoogste fruit niet kon bewaard worden in frigo's en de moderne bewaartechnieken nog niet bestonden was er maar één oplossing om de grote hoeveelheid appels en peren te gelde te maken. In de stroopfabrieken lagen de vruchten in hoge bergen op de binnenplaatsen. Het overvloedige fruit werd na de pluk gekookt en het ingedikte sap in potten bewaard en verkocht als siroop. In de streek is er één siroopfabriek aktief gebleven tot 2006, en wel de "Vrolingse Stroopfabriek" van de familie Bleus aan de Steenweg op Vrolingen nummer 45 te Wellen. De knooppuntenroute is 51 km lang.
* Maaslandroute U vertrekt best aan het dagstrand De Steenberg van Marec in de jachthaven 'De Spaanjerd' (Ophoven-Kinrooi). Marec is een volwaardig inrijpunt op het fietsroutenetwerk. U kunt er fietsen huren en vindt er een fietsenstalling, een herstelplaats, douches en een fietscafé waar u ook de nodige fiets- en toeristische informatie vindt. De auto laat u best op de ruime parking bij het fietscafé. De Maasland-route doorkruist de gemeenten Kinrooi, Maaseik en Dilsen-Stokkem. Het is een tocht over rustige, vaak autovrije fietspaden en landelijke wegen. Van op de Maasdijk kijkt u uit over een open weidelandschap, bezaaid met kleine, pittoreske dorpjes. De uiterwaarden van de Maas vormen een ongerept natuurgebied. Maaseik is de belangrijkste culturele attractie op uw route: bewonder er de herenhuizen op het Marktplein of stap even af voor een terrasje of een museumbezoek .Dan rijdt u verder naar Dilsen, waar u via het jaagpad van de Zuidwillemsvaart terugkeert naar Maaseik. De knooppuntenroute is 41,2 km lang.
* Brueghel fietsroute Wie de wereldvermaarde meesterwerken van de Vlaamse schilder beter wil leren kennen, hoeft nu niet meer naar de musea van New-York, Wenen of Turijn. Op de Brueghel fietsroute staan op regelmatige afstand langs de fietsronde mooie reproducties van de volkse taferelen en typische landschappen zoals ze door Brueghel in de 16de eeuw werden vastgelegd (zie foto). Schilder Pieter Brueghel zou volgens de rotsvaste overtuiging van de bewoners van Kleine en Grote Brogel, stevig onderbouwd door het opzoekwerk van de Pieter Brueghelkring, geboren en getogen zijn in deze Limburgse deelgemeente van Peer. Dit is een fietstoer die in elk geval kan bijdragen om dezewereldberoemde Vlaamse schilder en zijn werken beter te leren kennen. De route is 41 km lang.
* Terra Fecunda Terra Fecunda betekent 'vruchtbare aarde'. Haspengouw, de fruitstreek van Limburg, is een lust voor het oog in de bloesemtijd. Het is een enige belevenis door dit vruchtbare landschap te fietsen eind april begin mei. Maar ook in het latere seizoen is de toer bijzonder mooi, leerrijk en zelfs smakelijk. Terra Fecunda, zo luidt de naam van de fietsronde, is keurig bewegwijzerd met een bordje waarop de naam Bloesem staat en dat is aangebracht onder de gekende blauwe knooppuntborden. Infoborden onderweg verschaffen uitgebreide info. De tocht begint en eindigt in het bierdorp Alken en is 26.5 km lang. U fietst door een prachtig landschap begeleid met informatie over de verbouwde fruitsoort, de landbouw, de rijke geschiedenis, grappige teksten die je uitnodigen iets te bekijken, of even te verpozen. Tussen de knooppunten 180 en 173 vind je op een paar honderd meter van de volgweg de Basiliek van Kortenbos, waar een simpel houten Mariabeeldje aanleiding gaf tot de bouw van een druk bezochte patriarchale kerk. Onder de toren is er gelegenheid om in de sfeer te blijven bij een aangepast abdijbier, een 'Tongerlo', triple en blond, en even uit te blazen, de tocht zit er dan toch bijna op.
Link* U vindt de vier fietsroutes onder de provincie Limburg