Logo Fietsen123

Dossier: GPS-systemen

Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatiesysteem?

Monday 28 March, 2022

Er zijn verschillende eigenschappen waar je bij de aankoop van een fietsnavigatiesysteem op moet letten. Om goed voorbereid een systeem aan te schaffen, hebben we een aantal punten op een rij gezet.

GettyImages/Tempura

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Meer weten? Bekijk: GPS-systemen voor de fiets en Hoe werkt een fietsnavigatie?

Scherm

Een goed scherm is erg belangrijk bij prettig navigeren op de fiets. Het beeld moet helder en scherp zijn. De schermen van fietsnavigatie-apparaten zijn van een ander type dan die voor smartphones. Dat heeft het voordeel dat ze ook in zonlicht goed te lezen zijn.

Wel zijn ze een stuk kleiner omdat de apparaten compacter zijn. Dat komt mede doordat outdoor GPS-systemen vaak ook bedoeld zijn voor gebruik bij wandelen en andere activiteiten. De schermgroottes liggen tussen de 2 en 5 inch, oftewel tussen de 5 en 12,5 centimeter, diagonaal gemeten. Je hebt hierdoor dus een kleiner deel van de kaart in beeld dan op een smartphone. Dat maakt het wat lastiger om goed te zien waar je precies bent op een grote kaart.

Wil je de fietsnavigator niet voor andere buitenactiviteiten gebruiken, kies er dan rustig een met een groter scherm. Compactheid is dan niet meer zo belangrijk. Hou er rekening mee dat een groter scherm wel meer stroom verbruikt. Dat betekent dat de accu sneller leeg is.

Let er ook op of een fietsnavigator een monochroom of kleurenscherm heeft. Goedkopere of oudere navigatieapparaten hebben soms nog een monochroom scherm. Dat wil zeggen dat er maar een kleur, meestal zwart, op afgebeeld wordt. Dat is ok voor het tonen van gegevens als de snelheid, locatie en een eenvoudige navigatie. Monochrome schermen zijn niet geschikt om mee te navigeren op een kaart. Daarvoor heb je een kleurenscherm nodig.

Ook iets om op te letten bij een scherm is of het een touchscreen of aanraakscherm is. Dat wil zeggen dat je het scherm kan gebruiken om de fietsnavigatie te bedienen. Vaak werkt dat makkelijker en directer dan wanneer je knoppen aan de zijkant van het apparaat moet gebruiken voor de bediening.

Accu

Wat betreft de stroomvoorziening zijn er twee soorten GPS systemen: met een vaste accu of met verwisselbare oplaadbare batterijen. Verwisselbare batterijen zijn handig als je lange fietstochten wilt maken. Gemiddeld gaat een accu of batterij tussen de 7 en 8 uur mee, afhankelijk van de grootte van het scherm en welke functies van het apparaat je gebruikt. Dit is gewoonlijk korter dan in de beschrijving en handleiding bij een navigatie wordt aangegeven. Die accuduur geldt alleen onder de meest optimale omstandigheden.

Als je gewoonlijk korter fietst dan zo’n 7 tot 8 uur, is een fietsnavigatie met een vaste accu prima. Voor nog langere ritten kan je beter een GPS-apparaat met verwisselbare batterijen kiezen. Je kunt dan onderweg de lege batterijen vervangen door een setje verse batterijen dat je hebt meegenomen. Ook als je van plan bent je fiets mee te nemen op vakantie voor meerdaagse tochten, zonder dat je een oplaadmogelijkheid in de buurt hebt, is een apparaat met verwisselbare batterijen aan te raden. Een GPS-apparaat met een vaste accu kun je wel meenemen op zo’n vakantie, maar dan moet je die kunnen opladen via een aansluiting in je auto of een powerbank.

Kaarten

Een fietsnavigatiesysteem werkt met digitale kaarten waarop het landschap, wegen en routes worden weergegeven. Het is belangrijk dat deze kaarten heel gedetailleerd zijn, zodat bijvoorbeeld fietspaden en bospaden ook allemaal goed te zien zijn. Gewone wegenkaarten die ook gebruikt worden voor autonavigatie zijn ongeschikt, omdat daar geen details voor fietsen op staan.

Vroeger moesten kaarten op de fietsnavigatie gezet worden vanaf een geheugenkaartje. Tegenwoordig gaat dat meestal met een mini-usb verbinding vanaf een pc of laptop. Er zijn overigens wel navigatieapparaten met een geheugenkaartslot. Dat heeft als voordeel dat je extra kaarten mee kan nemen zonder dat je een computer of internet nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij een fietsvakantie door Europa.

Fietsnavigatie-apparaten hebben een eigen geheugen voor het bewaren van digitale kaarten en gegevens van je fietstochten. De goedkoopste exemplaren hebben een geheugen van 8 GB, wat voldoende is voor een basiskaart. Wil je meerdere grote kaarten en gegevens van het fietsen opslaan, dan is 16 GB of 32 GB aan te raden.

Let er bij de aanschaf van een fietsnavigatie op welke kaart er gratis bij geleverd wordt. Dat is gewoonlijk op zijn minst standaard een kaart van Nederland, maar als je van plan bent ook in het buitenland te fietsen, is het erg fijn als je al gratis een goede kaart van bijvoorbeeld de Benelux hebt.

Digitale kaarten die je later extra moet aanschaffen zijn vaak niet goedkoop. Je kan bijvoorbeeld €30 rekenen voor een kaart van Europa bij een merk als Garmin, maar er zijn ook nog duurdere kaarten voor fietsnavigatie.

Het is belangrijk dat je de juiste kaarten bij jouw fietsnavigatie koopt. Producenten van fietsnavigatiesystemen verkopen namelijk ook vaak andere navigatiesystemen, zoals voor de auto. Wil je een kaart kopen via de website van een producent, zoals Garmin, selecteer dan navigatie voor de fiets en het apparaat dat jij gebruikt, anders heb je kans dat je een ongeschikte kaart koopt.

Een keuze maken

Je ziet dat fietsnavigatiesystemen nogal wat verschillende mogelijkheden kunnen hebben. Het is dan ook goed voor de aankoop te bedenken wat voor jou van belang is bij het fietsen.
Een belangrijk onderscheid is die tussen recreatief en sportief fietsen. Voor recreatief fietsen zijn de goedkopere versies van Garmin Edge (Explore) goed geschikt. De reeks fietsnavigators van Mio Cyclo (Discover) is ook een goede optie. Bij sportief fietsen is vaak het bijhouden van zaken als je hartslag, afstanden, snelheden, hoogtes en cadans van belang. Bij dit type navigatiesystemen kun je allerlei sensoren aansluiten en is er voldoende geheugen om je fietsgeschiedenis te bewaren.

Bedenk of je de navigatie gaat gebruiken voor af en toe een korte rit maken of ook bij lange fietsvakanties in Nederland en het buitenland. In het laatste geval is het handig als je de batterijen onderweg kan vervangen en er voldoende geheugenruimte is voor fietskaarten van verschillende landen. Fiets je graag rondritten of routes aan de hand van knooppunten: let er dan op dat het navigatiesysteem deze mogelijkheden biedt.

Als je de GPS navigatie ook wilt gebruiken voor andere buitenactiviteiten, zoals wandelen, dan is een allround outdoor navigatiesysteem een goede keuze.

Tot slot is natuurlijk ook de prijs van belang. De prijzen variëren van 120 euro voor een eenvoudig instapmodel tot ruim 600 euro voor de nieuwste modellen met heel veel functies. Voor gewone fietstochten is een instapmodel meestal al voldoende.

Fietsnavigatie-apparaten zijn onder andere te koop bij fietsenwinkels en outdoorshops.

Meer weten? Bekijk: GPS-systemen voor de fiets en Hoe werkt een fietsnavigatie?