Logo Fietsen123

Nieuws

Wat betekenen de kleurcodes en waarschuwingen van het KNMI?

Tuesday 28 June, 2016

Regelmatig hoort u dat er code geel, oranje of rood is afgegeven door het KNMI voor extreem weer. Maar wat betekenen deze codes eigenlijk en wanneer wordt er een weeralarm afgegeven?

Per provincie bekeken

Het weer kan in Nederland erg verschillen. Zo kan er in het zuiden noodweer zijn en in het noorden de zon schijnen. Daarom geeft het KNMI per provincie een kleurcode af. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood. Voor alle weertypen, zoals hitte of onweerbuien, kan er een code worden afgeveven voor een bepaalde provincie.

Code groen

Bij deze code hoor je niks op het nieuws en wordt beschouwd als het 'normale weer'. Er is geen bijzonder weer waarbij kans is op gevaarlijke situatie. Deze code komt het meest voor.

Code geel

Er is kans op gevaarlijk weer. Dit kom redelijk vaak voor en het is verstandig om goed op te letten, met name als u onderweg bent. Code geel kan 48 uur voordat een bepaald weerfenomeen optreedt worden uitgegeven. De zekerheid dat dit gebeurd moet dan minstens 60 procent zijn.

Code oranje

Wees voorbereid op het weer. Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Hierbij is de impact groot en is er ook kans op schade, letsel of overlast. De code kan 24 uur van te voren worden vrijgegeven als de kans op extreem weer groter dan 60 procent is.

Code rood

Onderneem actie wanneer deze code is afgegeven. Dit weeralarm kan een grote impact hebben op de samenleving. De mogelijkheid bestaat dan dat er zoveel schade, letsel of overlast is dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur voordat het fenomeen zich voordoet worden vrijgegeven. In de volgende situaties kan er een weeralarm worden afgegeven.

  • Gladheid door ijzel, ijsregen of sneeuw: bij sneeuw moet er minstens drie centimeter per uur vallen of tien centimeter in drie uur
  • Stuifsneeuw: hierbij moet de gemiddelde windsnelheid minster 40 kilometer per uur zijn (windkracht 6 of meer)
  • Onweer: minstens vijfhonder ontladingen in vijf minuten
  • Regen: minstens 75 millimeter in 24 uur
  • Harde windstoten: aan de kust minimaal 120 kilomter per uur en in het binnenland minstens 100 kilomter per uur

Bron: KNMI

Lees ook: 21 tips om onweer te overleven