Nieuws
Zo blijf je overeind bij gladheid
Tuesday 3 December, 2024
Het hele jaar door kun je onderweg op de fiets allerlei soorten gladheid tegenkomen. Fietsen123 laat zien hoe je ze op tijd herkent en op de been blijft.
Natte bladeren
Een bekend probleem in de herfst zijn bladeren. Niet alleen maken ze het soms lastig te zien waar het fietspad eindigt en de berm of stoep begint, ook moet je er goed mee uitkijken als ze nat zijn. Op rechte stukken is dat niet echt een probleem, maar in bochten kun je flink onderuit gaan als je die te hard en te krap neemt. Let om dezelfde redenen ook op bij vers gemaaid bermgras dat nat geworden is.
Regen
Op een door regen natte weg is het altijd goed uitkijken. Plassen vermijden is niet alleen verstandig om een nat pak te voorkomen, maar ook omdat je niet altijd weet hoe diep ze zijn, of daar een gat in de weg zit en of er modder op de bodem ligt. Bij onverharde fietspaden, zoals in het bos, is de kans dat je voorwiel wegglibbert in een plas helemaal groot. Het is dan ook beter om plassen heen te rijden als dat kan.
Een bijzonder risico is olie, meestal gelekt uit een auto, op een natte weg. Op een droge weg merk je daar niet zoveel van, maar na een regenbui wordt zo’n plek spekglad. Je herkent olie vaak aan de regenboogachtige waas die bij nattigheid op de weg ligt.
Sneeuw
Sneeuw zorgt er bij de meeste mensen al automatisch voor dat ze een stukje voorzichtiger gaan fietsen. Het is bij dit witte goedje verstandig bochten heel rustig en voldoende ruim te nemen. Op rechtdoorgaande stukken moet je zo goed mogelijk je stuur recht houden, anders raak je snel de controle kwijt. Het is verleidelijk om te fietsen over de sporen waar de sneeuw al door andere verkeersdeelnemers is platgereden, maar vaak is het daar juist gladder dan in een laagje sneeuw.
IJzel
Een stuk verraderlijker dan sneeuw is ijzel. Dit is regen die onder koude omstandigheden verandert in een ijslaagje als het de grond raakt. Dit tovert wegen en fietspaden om in spiegelgladde ijsbanen. Je herkent een ijzellaag vaak als een glimmend wegdek, maar soms zie je niets en is het toch gevaarlijk glad. Op wegen met ijzel is op een fiets eigenlijk niet veilig te rijden. Blijf dan ook gewoon thuis bij ijzel als dat kan. Zo niet, neem dan alleen routes waar gestrooid wordt. Kijk daarvoor op de fietsrouteplanner Klik op Kaart laden. Klik vervolgens rechtsboven in het kaartje op Strooiroutes en kijk bij jouw woonplaats. Inzoomen doe je met de + knop.
Grind
Een valrisico vooral in de lente en zomer is los grind. Dit zijn vaak de seizoenen dat er vers grind op wegen en fietspaden wordt gestrooid om het wegdek te vernieuwen en verstevigen. In bochten is er maar een klein beetje grind nodig om je wielen weg te laten slippen, maar ook op rechte stukken loop je een risico. Vooral als er ruime hoeveelheden grind zijn gestort op het wegdek, is het lastig om je evenwicht te houden op twee wielen. Des te dunner je banden, des te lastiger het wordt. Voel je dat je voorwiel de neiging heeft steeds weg te glippen, draai dan gerust rechtsomkeert en kies een andere route. Misschien moet je wat omrijden, maar je blijft in ieder geval een stuk veiliger.
Tips tegen uitglijden
Naast goed letten op de omstandigheden, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om uitglijden met de fiets tegen te gaan:
- Laat wat lucht uit je banden lopen. Zachtere banden geven je meer grip dan harde banden bij gladheid.
- Fiets niet te snel, maar ook niet te langzaam. Als je te langzaam fietst kost het juist meer moeite om je evenwicht te bewaren en ga je dus eerder onderuit. Fiets daarom ook niet met een te lichte versnelling waarbij je amper vooruit komt.
- Gebruik niet teveel trapondersteuning op je e-bike. Je hebt anders meer kans dat je de controle verliest over je fiets onder gladde omstandigheden.
- Rem zo min mogelijk in een bocht. Remmen -zeker hard remmen- is een recept voor onderuit gaan in een gladde bocht en ook op rechte stukken. Rem al geleidelijk af voordat je een bocht in rijdt.
- Trap niet bij in een bocht en schakel ook niet een treetje hoger in de trapondersteuning. Hou je tempo in een bocht bij gladheid zo gelijkmatig mogelijk.
- Kijk goed uit bij op- en afstappen. Niet alleen tijdens het fietsen kun je onderuit glijden, maar ook juist als je stilstaat. Stop met beide voeten aan de grond voordat je afstapt. Op- en afstappen met een voet op een pedaal en je been over het zadel slingerend, is een goede manier om bij gladheid onderuit te gaan.
- Als je vaak fietst in de winter, denk dan eens aan het laten monteren van fietswinterbanden. Deze bieden net als winterbanden voor de auto een veel betere grip bij gladheid en kou.