Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Zo laad je een e-bike accu veilig op

Tuesday 5 November, 2024

Een e-bike accu ziet er robuust uit, maar is van binnen gevoeliger dan je denkt. Door verkeerd handelen ligt schade aan de accu in een klein hoekje. Of nog erger: brand!

Steeds meer accubranden

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn accu’s in alle vormen en maten een steeds belangrijkere bron van woningbranden. Door de grote populariteit van e-bikes en elektrische scooters spelen de bijbehorende accu’s daar een steeds grotere rol in. Een goed idee dus om daar voorzichtig mee om te gaan.

Bijna alle moderne e-bike accu’s zijn van het type lithium-ion. Die hebben als voordeel dat ze veel energie kunnen bewaren en goed steeds opnieuw op te laden zijn, en dat dan in combinatie met een relatief laag gewicht. Een nadeel is dat dit draagbare stroomfabriekje door de stof lithium makkelijk ontvlambaar is als er iets verkeerd gaat. De in brand gevlogen accu is daarna zelf niet meer te blussen.

Kan niet tegen een stootje

De accu van een e-bike kan minder goed tegen een stootje dan het uiterlijk doet vermoeden. Als hij bijvoorbeeld op de grond valt, kunnen de kwetsbare cellen aan de binnenkant beschadigd raken en daardoor een chemische kettingreactie veroorzaken. Is je e-bike hard tegen de grond gekomen na een val of heb je de accu een keertje uit je handen laten vallen, wees dan alert. Laat de accu thuis ergens veilig buiten liggen totdat je ermee naar de fietsenmaker kan om hem door te laten meten.

Het is sowieso een goed idee om jaarlijks de fietsaccu te laten doormeten bij een fietsspecialist, ook zonder dat hij gevallen is. Zo worden mogelijke problemen tijdig gespot. Gewoonlijk kun je dit standaard laten doen tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Let op laden

Niet alleen een valpartij kan verkeerd uitpakken voor je e-bike accu. Ook bij het opladen moet je extra opletten. Gebruik in ieder geval altijd de lader die bij jouw accu zit of wordt geadviseerd. Goedkopere imitatie-laders kun je beter links laten liggen. Die kunnen de accu beschadigen, waardoor die steeds minder goed opgeladen wordt. Ook kunnen deze goedkope laders eerder oververhit raken of de accu te heet laten worden.

Laat de accu niet voor langere tijd aan de lader liggen als hij vol is. Op tijd loskoppelen zorgt dat hij een stuk langer meegaat. Dat is ook zo als je de accu in ieder geval minstens elke drie maanden oplaadt, ook al gebruik je de e-bike niet. De accu volledig laten leeglopen kan hem beschadigen. Zodanig zelfs dat je een nieuwe moet kopen omdat hij niet meer op te laden is.

Veilige plek

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar ook de plek waar je de accu oplaadt vraagt wat extra aandacht. Als je een accu oplaadt komt daarbij warmte vrij. Om te voorkomen dat de accu te warm wordt, is het verstandig hem niet op te laden in de volle zon of in de buurt van een verwarming. Let er ook goed op dat de warmte bij het laden weg kan. Dus leg de accu niet op een hoogpolig tapijt of andere stof en zorg er ook voor dat er niet per ongeluk een kledingstuk bovenop terechtkomt. De veiligste ondergrond is van steen en de beste omgevingstemperatuur is die van een kamer. Sommige mensen plaatsen de accu zelfs bij het laden in een metalen emmer, zodat ze die in geval van nood nog snel naar buiten kunnen zetten.

Een goede plek voor het opladen is bijvoorbeeld een halletje. Daar is er vaak wat minder risico als er brand mocht uitbreken. Ook zit je daar meestal in de buurt van een buitendeur, zodat je eventueel de accu snel buiten je huis kan leggen als het misgaat.

Om een oogje in het zeil te kunnen houden, is het slim overdag op te laden en niet ’s nachts als je slaapt. Een rookmelder op de plek waar je de accu laadt is ook een goed idee. Zo word je nog op tijd gewaarschuwd, mocht er iets verkeerd gaan tijdens het laadproces.

In de zomer is het altijd goed de temperatuur van de accu in de gaten te houden. Daar lees je meer over in dit artikel.

Brand!

Mocht het ondanks al je veiligheidsmaatregelen toch misgaan met je accu, dan is het belangrijk zo snel mogelijk te reageren. Je herkent problemen aan symptomen als een accu die te heet is om vast te houden, chemische stank, rook, vonken en natuurlijk vlammen. Probeer de accu, als dat nog veilig kan, naar buiten te werken of in een emmer vol met water onder te dompelen. Het laatste wel pas als je de stekker van de lader eruit hebt getrokken. Blijf verder zoveel mogelijk uit de buurt van een brandende accu, want de dampen zijn giftig.

Omdat het onmogelijk is een eenmaal brandende accu zelf te blussen met conventionele middelen als water of een branddeken, moet je zo snel mogelijk de brandweer bellen via 112. Die kan op een professionele manier de brand tot een goed einde brengen.

Als laatste tip iets wat je altijd als eerste moet doen: de handleiding voor de fietsaccu en de oplader goed doorlezen.