Nieuws
Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 1
Monday 8 May, 2023
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. Gelukkig kun je vrij eenvoudig jezelf en je medeweggebruikers veilig en gezond houden.
Er zijn jaarlijks tienduizenden ongelukken in Nederland waarbij een fietser naar het ziekenhuis moet voor spoedeisende hulp. Gebroken armen en benen, hoofdletsel en huidwonden komen daarbij het meest voor. Minder vervelend maar ook iets waar je niet op zit te wachten, is schade aan je fiets door een botsing of een val. Genoeg reden dus om nog wat beter op te letten tijdens het fietsen.
Hou je aandacht bij de weg
Het is makkelijk je op de fiets te laten afleiden door een mooi uitzicht, een routebordje of een gesprek met je medefietser. Toch blijft het altijd belangrijk met je ogen en aandacht zoveel mogelijk bij de weg te blijven. Zelfs al rij je in je eentje op een verlaten fietspad, dan nog kun je makkelijk met je wielen naast het asfalt terechtkomen, in een kuil rijden of tegen een paaltje of gevallen tak op fietsen.
Laat je daarom zo min mogelijk afleiden tijdens het fietsen. Als iets echt voor meer dan een paar seconden je aandacht vraagt, stop dan even op een veilige plek zonder het overige verkeer te hinderen.
Stap voor de zekerheid af
Soms fiets je weleens verkeerd en moet je omkeren om weer op het goede spoor te komen. Het is verleidelijk om dat te doen terwijl je op de fiets blijft zitten. Toch zal je zeker niet de eerste zijn die daarbij onderuit gaat omdat je je balans verkeerd inschat. Vooral op een zware e-bike is het makkelijk je evenwicht te verliezen. Daarnaast kun je de draaicirkel van je fiets snel verkeerd inschatten en daardoor met je voorwiel in de berm terechtkomen. Dat is meestal een garantie voor omvallen. Ook zie je bij omkeren op de fiets van achteren komend verkeer niet goed, met alle gevolgen van dien.
In dit soort situaties is het verstandig om gewoon even af te stappen, te kijken of de kust vrij is en dan te voet om te keren. Daarna kun je weer veilig op de fiets stappen.
Rem rustig af
Als je onderweg stopt om bijvoorbeeld een routebordje te bekijken of van een mooi uitzicht te genieten, rem dan niet opeens hard. Als er iemand achter je rijdt, kan die dan soms niet meer op tijd stoppen. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van fietsongelukken.
Als je moet stoppen zonder dat het een noodsituatie is, stuur rustig naar de kant van de weg en rem geleidelijk af. Zo zien achterliggers dat je van plan bent te stoppen.
Wat nog beter laat zien dat je wilt stoppen is een remlichtje voor je fiets. Een voorbeeld is de Sigma Sport Blaze voor rond de € 30,-. Dit afneembare en oplaadbare achterlicht is makkelijk op de zadelpen van je fiets te zetten. Het maakt je niet alleen beter zichtbaar van achteren, maar licht ook op als je remt. Meer info vind je op: Sigma Sport Blaze
In Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 2 en Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 3 | Fietsen123 lees je nog meer praktische tips over ongelukken met de fiets voorkomen.
Door: Alex Wit