Nieuws
Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 2
Tuesday 16 May, 2023
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. Gelukkig kun je vrij eenvoudig jezelf en je medeweggebruikers veilig en gezond houden.
In Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 1 staan al een aantal tips waarmee je onderweg fietsongelukken kan voorkomen. In dit deel lees je nog wat meer tips.
De route kwijt? Neem de tijd
Iedereen heeft weleens een keer meegemaakt dat een fietser voor hen meer bezig was met de juiste afslag vinden dan met de weg. Logisch soms, want niet alle richtingbordjes en -paaltjes zijn even handig neergezet. Sommige mensen gaan in zo’n situatie vol in de remmen, zonder rekening te houden met achterliggers. Een botsing ligt dan snel op de loer.
Kun je de juiste route niet zo snel vinden? Stuur dan naar de zijkant van de weg of het fietspad en rem rustig af, zodat duidelijk is dat je wilt stoppen. Moet je voor wat langere tijd stilstaan, doe dat dan niet op de weg, maar stap af en ga op een inrit, parkeerplaats of in de berm staan.
Laat je zien en horen
In Nederland ben je verplicht goede verlichting te voeren op je fiets. Nogal wat fietsers onderschatten hoe moeilijk zichtbaar ze zijn in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Vooral als er geen straatlantaarns zijn, zoals buiten de bebouwde kom, ben je als fietser amper te zien zonder goed werkende verlichting. Voor automobilisten kan het dan soms te laat zijn om je op tijd op te merken. Je leest meer over verlichting en wettelijke regels in het artikel: Fiets extra veilig met deze verlichting gadgets
Zorg er ook voor dat je bel goed werkt en laat die gerust duidelijk horen wanneer je twijfelt of iemand je ziet of hoort aankomen. Beter een keer teveel gebeld dan te weinig.
Naast elkaar of achter elkaar
Als je met zijn tweeën fietst is het natuurlijk een stuk gezelliger om naast elkaar te rijden. Dat mag ook volgens de verkeerswet, zolang je daarbij maar niet het overige verkeer hindert. Daar gaat het helaas regelmatig mis. Nogal wat mensen die naast elkaar fietsen, letten er wel op dat ze voldoende afstand van elkaar houden, maar vergeten dan dat de fietser aan de linkerkant op de verkeerde weghelft rijdt. Er is maar weinig voor nodig om zo aangereden te worden door een andere fietser, een brommer of een auto.
Op wegen is er gewoonlijk meer ruimte dan op fietspaden om naast elkaar te fietsen, maar toch moet je daar ook uitkijken. Er is dan wel voldoende mogelijkheid voor fietsen en brommers om goed te passeren, maar voor een auto kan het net te krap zijn. Vooral in onoverzichtelijke bochten moet je er rekening mee houden dat er ongezien verkeer op de andere weghelft aan kan komen.
Kortom: fiets gerust gezellig naast elkaar waar het kan, maar let wel goed op het overige verkeer.
In het laatste deel van deze serie Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 3 | Fietsen123 lees je nog meer praktische tips over ongelukken met de fiets voorkomen.
Door: Alex Wit