Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
33 Km (± 2:12 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
In Drenthe ben je al snel omringt door bos en dat is op deze fietsroute niet anders. Het prachtige Drents-Friese Wold biedt een scala aan bijzondere natuur, maar ook veel (oorlogs-)geschiedenis. De verhalen op deze route vergeet je niet snel.
Hoewel er waarschijnlijk al duizenden jaren mensen wonen op de plek waar Diever nu ligt, stamt de eerste vermelding van het brinkdorp uit 1181. Een brink is een open ruimte met daaromheen huizen. Tegenwoordig zijn de meeste brinken omgevormd tot een plein met gras of bomen. De brink van Diever, met het voormalige gemeentehuis, vormt het centrum van het dorp. Het dorp heeft een bijzondere kerk: de Sint-Pancratiuskerk. Deze kerk wordt als een van de mooiste van Drenthe beschouwd. In de kerk wordt een sacrofaagdeksel uit de 12e eeuw bewaard. Vlakbij het dorp ligt ook een hunebed.
Vanuit Diever fiets je door Nationaal Park Het Drents-Friese Wold. Dit grote natuurgebied ligt op de grens van Friesland en Drenthe. De esdorpencultuur die in die regio heerste, heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het gebied. Begrazing door koeien en schapen en het afsteken van plaggen hebben op veel plekken heide en zandverstuivingen doen ontstaan. Een deel van die gebieden is in latere tijden bebost. Ook bijzonder aan het gebied is de Vledder Aa, de beek die door het gebied loopt. Midden in het Drents-Friese Wold, in het dennenbos Berkenheuvel, ligt een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Onderduikers verbleven hier tijdens de oorlog, tot het verraad van de locatie daar een einde aan maakte. De plek staat ook bekend als ‘De Wigwam’ en is te bezoeken. Knooppunt 59 is een indicatie van waar het woud zich bevindt, maar de route loopt nog verder door en langs het natuurgebied.
Oude Willem is een buurtschap rond de grens van Drenthe en Friesland. De naam komt van een ontginningsbedrijf, Het Oude Willemsveld, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw het gebied heeft ontgonnen. In het bos bij Oude Willem staat een gedenksteen voor de bemanning van een neergestort Canadees vliegtuig. Op 22 november 1943 stortte het vliegtuig neer en de zweven bemanningsleden kwamen om het leven. Het vliegtuig was een onderdeel van een groep van 776 bommenwerpers met als doel Berlijn en Leverkusen. Naast Oude Willem ligt het natuurgebied Hoekenbrink, onderdeel van het Drents-Friese Wold.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!