De Hunze
Bij deze route volg je ruwweg de stroom van de rivier de Hunze, die door de eeuwen heen ook bekend stond onder namen als het Drentsche Diep en het Schuyten diep. D…
Startplaats: Drouwenermond, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
60 Km (± 4:00 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Deze fietsroute neemt je vanuit Echten mee langs monumentale havezaten naar het ‘Mokum van het Noorden’.
Het Huis te Echten vormt het middelpunt van een landgoed dat in gebruik is als werk- en dagbesteding voor visueel en verstandelijk gehandicapten. De gracht om de havezate is al voor 1700 gegraven en was breed en diep genoeg voor de schuiten die het huis bevoorraadden. De tuin rondom het huis is bijzonder: er zijn verschillende palen aangelegd die geluid produceren. Dit maakt de tuin aantrekkelijk voor de vele visueel gehandicapte bezoekers.
Havezate De Havixhorst is ooit begonnen als een hoeve aan de oever van de Reest. In die periode probeerden de hoeves in de regio met elkaar te concurreren, waarna sommige uitgroeiden tot volwaardige havezaten. Zo ook De Havixhorst. Vanaf 1982 is het een châteauhotel en -restaurant. Leuk om te doen: een bezoekje aan de beeldentuin van De Havixhorst is de moeite waard. Ook vind je vlak na de Havixhorst het ooievaarsbuitenstation de Lokkerij.
Heerengracht, Keizersgracht, Prinsengracht... Nee, je bent nu niet in Amsterdam, maar in Meppel, dat ook wel het ‘Mokum van het Noorden’ wordt genoemd. De haven van Meppel is een van de grootste havens van Noord-Nederland en de grootste van Drenthe. De stad had door de ligging aan verschillende waterwegen een belangrijke functie bij de handel en scheepsbouw en dankte daar voor een groot deel ook haar welvaart aan. Het oude centrum kent daarnaast nog een aantal mooie monumenten, zoals de Grote of Mariakerk, de molens, de watertoren en het stationsgebouw.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!