Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
71 Km (± 4:44 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Drenthe is een provincie in Nederland, gelegen in het noordoosten van het land. Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en heeft zijn landelijke karakter weten te behouden. Met deze route neem je een kijkje in de kleine dorpen van Drenthe, waar veel te zien is, zoals oorlogsmonumenten, grafheuvels en molens.
De route begint bij het recreatiegebied Schoonhoven. Dit is aangelegd in 1972 en ligt midden in de oorspronkelijke, natuurlijke en bosrijke omgeving van het dorp. Het bestaat uit een grote zwemplas met een prachtig strand. Ook vind je op het terrein een grote visvijver. Het terrein is te bereiken via twee parkeerplaatsen, aan de westzijde via de Schoonhovenweg en aan de oostzijde via de Marten Kuilerweg.
Al vrij snel na knooppunt 16 fiets je langs het Oorlogsmonument Hollandscheveld. Dit monument herdenkt de zestien inwoners van Hollandscheveld die zijn omgekomen of vermist zijn geraakt in de Tweede Wereldoorlog en de negen geallieerde militairen die door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Dit monument is gemaakt met een propeller van een Britse bommenwerper die tijdens de oorlog is neergeschoten.
Een klein stukje verder na knooppunt 35 kan je ook Oorlogsmonument Hoogeveen bekijken. Dit oorlogsmonument herdenkt op drie verschillende zuilen de Nederlandse soldaten uit Hoogeveen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, de geallieerde militairen die in Hoogeveen zijn omgekomen en de Nederlandse soldaten uit Hoogeveen die zijn omgekomen in Nederlands-Indië.
Al gauw na knooppunt 33 nader je Korenmolen De Zwaluw. De molen staat aan de Van Echtenstraat in Hoogeveen. Het is een riet-gedekte achthoekige houten molen op een gemetselde romp. Tegenwoordig is de molen een rijksmonument. De molen is maalvaardig en draait op professionele basis. Hij heeft twee molenstenen die door de wieken worden aangedreven en een derde die door een elektrische motor wordt aangedreven.
Na knooppunt 39, vlak voor knooppunt 20 is er een Grafheuvel, ook wel Brandheuvel genoemd, te vinden. Dit is een heuvel uit de prehistorie die werd gebruikt als begraafplaats. De heuvels werden opgeworpen voor menselijke resten in een kuil, boomkist, hunebed, steenkist, grafkist, urn, tombe of grafkamer.
Na dit aantal bezichtigingen is het wel tijd voor een pauze. Bij knooppunt 9 Restaurant Green Planet in Pesse is hiervoor de geschikte plek. Bij Green Planet wordt er nadrukkelijk gekozen voor kwaliteit. Dit waarom er alleen kwaliteitsproducten van A-merken wordt aangeboden. En dat proef je!
Na een tussenstop is er na knooppunt 57, net voor knooppunt 54 de Zaandplatte in Ruinen. De Zaandplatte in een molen in de buurtschap Engeland. De molen is gebouwd in 1964. Oorspronkelijk stond deze molen in Echten en verkeerde in vervallen staat. Volgens het rijksmonumentenregister dateert de molen uit de periode 1866/1868. De molen is weer maalvaardig en draait op vrijwillige basis. De Zaandplatte is in 2007, na een internet-enquête, uitgeroepen tot de mooiste molen van Drenthe.
Als afsluiter kom je na knooppunt 75 aan bij Echten en Huis te Echten. Echten is een dorpje in de gemeente De Wolden. De oudste bekende gegevens van het bestaan van Echten komen uit 1181 en een deel van Echten is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp verschillende rijksmonumenten te vinden. Huis te Echten is een havezate in Echten. Oorspronkelijk was het een zaalhuis, waarschijnlijk is dit in het begin van 18e eeuw verbouwd tot een huis rondom een binnenplaats. Door een latere verbouwing in 1808 zijn helaas veel van de vroegere bouwelementen verdwenen. De gracht om het gebouw heen is gecreëerd in de periode voor 1700. Tegenwoordig is het huis een werkplaats van de Stichting Visio voor visueel- en verstandelijk gehandicapten.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!