Schilders van Drenthe
In de loop van de 19 e eeuw had de industrialisatie en daarmee de sterke groei van steden grote invloed op de omgeving in Nederland. Heel wat schilders trokken om…
Startplaats: Hooghalen, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
66 Km (± 4:24
) | Drenthe | Het weer op de route
0
°C
0bft
Wil je nog meer van deze routes langs historische boerderijen fietsen? Kijk dan eens bij de Landleven special Fietsroutes langs historische boerderijen
Boerderijen waarbij het woonhuis dwars op de schuur staat, komen in verschillende provincies voor. In Drenthe hebben ze vaak een beeldbepalende rol in het landschap. Waar het woonhuis bij traditionele boerderijen in het verlengde lag van de stal en de schuur, was bij een dwarshuisboerderij het woondeel een kwartslag gedraaid. Dat gaf meer ruimte in de woning en was tegelijkertijd een teken van welvaart van de bewoners. Dat is de reden dat verschillende boerderijen van dit type een villa-achtig woonhuis hebben vooraan de boerderij, gestileerd naar bouwstijlen als art nouveau, neoclassicisme en eclecticisme. Die stijlen waren populair in de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw, toen de meeste dwarshuisboerderijen in Drenthe werden gebouwd. Elementen als een schilddak op het woonhuis en een zadeldak op de schuur daarachter, in combinatie met schoorstenen op de nok komen veel voor.
Vlak na knooppunt 2: boerderijen bij Broekhuizen
Aan de Broekhuizen in het plaatsje met dezelfde naam kom je op nummer 14 langs een mooie herenboerderij uit 1896 met een dwars geplaatst woonhuis. Het woonhuis is in de eclectische stijl, terwijl het achterdeel meer ambachtelijk-traditioneel is gebouwd. De dwarshuisboerderij een stukje verder op nummer 9 is ook eclectisch, wat inhoudt dat er verschillende stijlen door elkaar heen zijn gebruikt. In dit geval onder andere elementen van de neorenaissance. Interessant is dat een oud koetshuis de voorzijde van de schuur vormt. Fiets voor een kijkje bij de boerderij bij de afslag met de Oosterbeerseweg rechtdoor naar Broekhuizen 9 aan je linkerzijde.
Tussen knooppunt 49 en 76: Meppel
Deze voormalige dwarshuisboerderij aan de Hesselingen 15 in Meppel dateert uit 1915 en draagt elementen van de overgangsarchitectuur uit die periode. Dit was geleidelijke overgang van oude stijlen als gotiek en barok naar moderne bouwstijlen als jugendstil. Vandaar de rijke versieringen die vaak aan de buitenzijde te zien waren en soms nog zijn. Zo springt bijvoorbeeld de halfronde uitbouw aan de rechterzijde van deze boerderij er echt uit.
Vlak bij knooppunt 97: De Wijk
Ook de dwarshuisboerderij aan de Commissieweg 17 in De Wijk valt onder de overgangsarchitectuur, onder andere te zien aan de art nouveau elementen. Het woongedeelte is als dwarshuis in 1909 voor de oudere boerderij uit midden negentiende eeuw gebouwd. Als je de boerderij aan de voorkant bekijkt springt meteen de rondboogportiek eruit. De uitbouw met een eigen zadeldak is ooit gebouwd als keuken. Sla in Eemten linksaf en fiets over de Commissieweg naar nummer 17.
Startadres: Parkeerplaats Koekangerveld voorbij Bosweg 9, 7958 PZ Koekange
Vanaf parkeerplaats: ga rechtsaf op de Bosweg, sla rechtsaf op de Koekangerveldweg en volg de route naar knooppunt 93.
Wil je nog meer van deze routes langs historische boerderijen fietsen? Kijk dan eens bij de Landleven special Fietsroutes langs historische boerderijen
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!