Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
48 Km (± 3:12 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
De kop van Drenthe is een van de meest bijzondere beekdallandschappen van Nederland. Op de fiets door bossen, duinen en prachtige polders met vergezichten: je komt het op deze route allemaal tegen. En als je echt geluk hebt, zie je de kraanvogel, een vaste gast in dit gebied.
Het Mensingebos is een uitgestrekt bos, aangelegd in de 18e eeuw voor houtproductie. Voor de komst van het bos was het gebied een heideveld, met Roden in het midden. Voor een lange tijd was de toegang tot het bos verboden, tot in de jaren 50. Toen kon men een wandelkaart kopen en daarmee ook de toestemming om de bospaden te betreden. Er werd streng gecontroleerd: zonder wandelkaart geen toegang. Inmiddels is het bos vrij toegankelijk. Aan het Mensingebos ligt ook Museum Havezate Mensinge, een museum met landgoed.
De Grote Masloot is een beek die uitmondt in het Peizersdiep. Vroeger behoorde de beek tot het stroomgebied van het Eelderdiep, een andere beek, maar bij het graven van een nieuwe geul werd de beek naar het Peizerdiep gestuurd. De beek stroomt door het polderlandschap van de kop van Drenthe en door het dorp Peize.
Peize is een dorp in de gemeente Noordenveld. In de 16e en 17e eeuw stond het dorp bekend om de teelt van hop voor bier van de stad Groningen. In het wapen en het straatbeeld van het dorp is het nog terug te zien (bijvoorbeeld de Hoppekampweg, centrum De Hoprank en weekblad De Hopbel). Aan de noordkant van Peize ligt het natuurgebied De Onlanden, een prachtig gebied aan de grens met Groningen. Mocht u uw fietstocht willen verlengen, is dit prachtige richting om op te gaan.
Het Oude Diep en het Peizerdiep zijn twee beken, waarvan het Peizerdiep uitmondt tot een rivier. Het lage deel van Het Oude Diep werd in de middeleeuwen al als vaarwater gebruikt. De beek stroomde oorspronkelijk van de heide boven Mantinge en Balinge naar Meppel. Maar door het aanleggen van de Hoogeveensche Vaart, een kanaal gebruikt voor de turfvaart in het gebied, stopte de rivier bij Echten. Het Peizersdiep is een rivier, waar verschillende bijzondere vissoorten zich huisvesten. Alleen het noordelijke deel van de rivier draagt de naam Peizerdiep. Bij het dorp Lieveren verandert de naam in Lieversche Diep.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!