Fietsen en wandelen in het Horsterwold
Kriskras dwalen door het Horsterwold. Flevoland is niet zo heel bekend als wandelgebied. Veel mensen denken aan lange rechte polderwegen waar geen einde aan …
Startplaats: Zeewolde, Flevoland | knooppuntroute
Fietsroute
68 Km (± 4:32 ) | Flevoland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Lekker fietsen door de polder. Tijdens deze fietstocht ga je langs de Marknessersluis. Ook kom je langs leuke dorpjes en vele weilanden met een klein stukje door het bos. Daarnaast kom je heerlijke eetgelegenheden tegen.
De Noordoostpolder bestaat uit drie peilgebieden, de hoge afdeling, de lage afdeling en de tussenafdeling. De Marknessersluis, die in 1948 gereed kwam, ligt op de scheiding van de hoge- en lage afdeling. De sluis met bijbehorende brug over de Zwolse Vaart heeft een bakstenen bedieningshuisje dat staat op een rechthoekig grondplan onder een met pannen gedekt wolfsdak. Het brugwachtershuisje is buiten gebruik omdat de bediening van de sluizen en bruggen in de Noordoostpolder sinds 1 januari 2014 centraal vanuit het provinciehuis in Lelystad gebeurd. Het naastgelegen rijtje sluiswachterswoningen aan de Leemringweg zijn ontworpen door de Dienst der Zuiderzeewerken. De Marknessersluis heeft een schutlengte van 39 m en een breedte van 7 m.
In de 7200 ha grote hoge afdeling wordt het streefpeil van 4,50 m onder NAP gehandhaafd met bemaling door gemaal Smeenge en aflaat van water bij de Marknessersluis. De Marknessersluis, regelt het peil in de hoge afdeling en loost water op de lage afdeling. In 1992 is bij de Marknessersluis een aflaatwerk gebouwd om het waterpeil aan de bovenkant van de sluis op peil te houden. Een aflaatwerk is een ‘schuif' waarbij water van een hoger gelegen gedeelte naar een lager gedeelte wordt ‘afgelaten'. In tijden van een wateroverschot kan dit nodig zijn. Het aflaatwerk bij de Marknessersluis heeft twee regelbare schuiven met een capaciteit van 2 x 200 m3 per minuut met een verval van 1,20 m. Het aflaatwerk wordt van afstand bediend.
In 1998 is aan De Expansie in Marknesse een klein elektrisch gemaal gebouwd. Dit gemaaltje heeft als functie het bemalen van de tussenafdeling bij groter waterbezwaar op de lage afdeling. Het gemaaltje aan De Expansie brengt het water dan van de tussenafdeling naar de hoge afdeling zodat dit waterbezwaar via gemaal Smeenge uitgeslagen kan worden. Het gemaaltje heeft een capaciteit van 4 x 35 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van 0,40 m.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!