Fietsen en wandelen in het Horsterwold
Kriskras dwalen door het Horsterwold. Flevoland is niet zo heel bekend als wandelgebied. Veel mensen denken aan lange rechte polderwegen waar geen einde aan …
Startplaats: Zeewolde, Flevoland | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Flevoland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en heel veel vogels... Fiets door de Oostvaardersplassen en geniet van de unieke natuur. Spot bijzondere vogels en bekijk de grote grazers vanuit de uitkijkpunten.
Aan de Praamweg vind je twee uitkijkpunten: de Grote Praambult en de Kleine Praambult. Hier kun je genieten van de prachtige omgeving. In dit gebied leven de zeearend, visarend, bruine kiekendief en andere roofvogels. In de winter zitten er grote groepen ganzen. Daarnaast kun je begrazers van dit gebied bewonderen, zoals het edelhert, heckrund en konikpaard.
Het Kotterbos grenst aan de Oostvaardersplassen. Het bos bestaat uit populieren en een nat gebied met ruige rietvelden en wilgenbosjes. Hier leven reeën, vossen, hazen en bevers. Het Kotterbos beschikt over een zeer uitgebreide buitensport-infrastructuur. Je kunt vanaf hier een uitstapje maken met een kajak, kano of vlot.
Toen de Flevopolder in 1968 was drooggemalen, bleef een nat deel ongebruikt. De natuur greep haar kans. Er ontstond een moeras met rietvelden, plassen en wilgenbossen: de Oostvaardersplassen. Het rietmoeras werd in korte tijd een verblijfplaats voor vele, vaak bijzondere vogelsoorten. Nog steeds zijn de Oostvaardersplassen geliefd bij internationale vogelspotters. De zeearend broedt bijvoorbeeld in dit gebied en in de zomer zie je vaak tientallen lepelaars. In de winter zijn er tienduizenden grauwe ganzen. Dat is naar schatting ruim 80 procent van de wereldwijde populatie ganzen.
De route vervolgt langs het Markermeer. Deze naam is te danken aan het voormalige eiland Marken. De naam Markermeer wordt pas gebruikt sinds 1976, na de aanleg van de Houtribdijk. Daarvoor maakte het gebied deel uit van het IJsselmeer en voor 1932 vormde het een deel van de Zuiderzee.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!