Fietsen en wandelen in het Horsterwold
Kriskras dwalen door het Horsterwold. Flevoland is niet zo heel bekend als wandelgebied. Veel mensen denken aan lange rechte polderwegen waar geen einde aan …
Startplaats: Zeewolde, Flevoland | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Flevoland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het klinkt onwaarschijnlijk, een 12de-eeuwse burcht in de Noordoostpolder, maar bij het dorpje Kuinre vind je er een.
De Orchideeënhoeve is een prachtige tropische kas met vele soorten planten, dieren en vlinders. Zoals de naam al zegt, kun je hier veel soorten orchideeën zien, maar ook andere planten- en bloemensoorten zijn hier volop aanwezig. Je waant je in een ander werelddeel.
Lang geleden, voor de inpoldering van Flevoland, lag Kuinre aan de Zuiderzee. Vissers uit dit plaatsje vonden toen weleens stenen in hun netten waarvan zij dachten dat ze afkomstig moesten zijn van een kasteel. Latere luchtfoto’s van de Britse Royal Air Force toonden aan dat de vissers gelijk hadden: er waren sporen van een ronde burcht te zien. De eerste burcht werd hier rond 1165 gebouwd door de heren van Kuinre, maar al snel viel de burcht onder het bewind van de bisschop van Utrecht. Hij wilde hier namelijk een steunpunt hebben in de strijd tegen de Friezen. Al in 1196 verwoestten zij deze burcht, maar deze werd snel herbouwd. Ook die heeft niet lang bestaan: waarschijnlijk werd zij onder dreiging van het water in 1350 verlaten.
De tweede burcht werd meer landinwaarts gebouwd, maar Kuinre II, zoals de burcht bekendstaat, werd in 1530 weer afgebroken. Opgravingen op de beide locaties legden palen bloot die waarschijnlijk als fundering van de kasteelmuren hebben gediend. Ook zijn er vondsten uit de 12de en 13de eeuw gedaan. De tweede burcht van Kuinre is weer met aarde bedekt, maar de eerste is gereconstrueerd: palen geven aan hoe de burcht er vroeger uitgezien moet hebben en het poortgebouw en de waterput zijn gedeeltelijk opnieuw opgebouwd.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!