Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
35 Km (± 2:20 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op de grens tussen de Kleistreek en de Friese Wouden ligt Dokkum, een van de Friese elf steden en de sterfplaats van de Heilige Bonifatius.
Dokkum is een oude stad en is bekend geworden omdat Bonifatius, een van de belangrijkste Angelsaksische missionarissen, hier gestorven is. Zijn rol in het christendom in Europa is enorm geweest. Hij heeft de kerkelijke structuren in het gebied van het huidige Duitsland vormgegeven en deze verbonden met de Heilige Stoel, de benaming voor de staatsrechtelijke positie van het Vaticaan. Zijn bekendste wapenfeit is het omhakken van de heilige Donareik om aan te tonen dat de Germaanse goden geen macht hadden. Toen de door de Germanen verwachte wraak uitbleef, bekeerden veel van hen zich tot het christendom. Hij werd in 754 of 755 in Dokkum gedood door de voorchristelijke Friezen die wraak wilden nemen voor de heiligschennis aan hun eikheiligdommen. Ten zuiden van de stad is een bron die met Bonifatius in verband is gebracht en hierdoor een bedevaartsoord is geworden voor katholieken.
Er zit een verhaal achter het wapenschild van Dokkum. Een van de verklaringen voor het ontwerp van dit wapenschild is dat de Vijfde Kruistocht veel gehoor vond onder de inwoners van Friesland en de Dokkumers speelden hierbij volgens de overlevering een belangrijke rol. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de stad in 1572 gedurende korte tijd in handen geweest van de Geuzen. Al na enkele dagen werd de stad weer ingenomen door Waalse troepen in Spaanse dienst die vervolgens onder de bevolking een slachtpartij aanrichtten. Dit staat bekend als de Waalse Furie in Dokkum. Rond deze periode lag Dokkum nog in verbinding met open zee en was de Friese admiraliteit hier gevestigd. Na het dichtslibben van de vaarroutes is hier een einde aan gekomen.
Destilleerderij Sonnema Berenburg is begonnen in Dokkum. De oude fabriek en het daarvoor liggende Sonnemapleintje herinneren hier nog aan. Veel historische gebouwen hebben moeten wijken voor de nieuwbouw die binnen de oude stadswallen moest plaatsvinden, maar de benoeming van de stad als beschermd stadsgezicht heeft hier een einde aan gemaakt.
Bezienswaardigheden zijn onder andere het stadhuis, de Sint-Bonifatiuskerk, het Bonifatiuspark, de stadwallen en enkele molens die op de bastions geplaatst zijn.
De route leidt je door het Friese landschap naar Damwoude. Hier staat een van de oudste kerken van Friesland: de Sint-Bonifatiuskerk. Ook de andere kerken in deze plaats, het gemeentehuis en café-restaurant De Kruisweg behoren tot de bezienswaardigheden. Via Holwerd fiets je uiteindelijk terug naar Dokkum.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!