Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
47 Km (± 3:08 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Al rond 600 voor Christus bewoonde men de noordelijke kweldergebieden. Om bescherming tegen het hoge water te bieden moest men de woonplekken al snel verhogen. Zo ontstonden zogenaamde wierpen of terpen. Veel van deze terpen doorstonden de tijd tot men dijken ging aanleggen. Via deze route fietst u door een grond met een rijke geschiedenis aan terpbewoning.
U vetrekt vanuit de oude vestingstad Dokkum, waar van alles te doen is. Zo telt Dokkum meer dan 140 (!) rijksmonumenten. Breng een bezoekje aan museum het Admiraliteitshuis of de drie zeventiende-eeuwse huizen tegenover het stadhuis, ook wel 'blokhuizen' genoemd. U kunt tevens genieten van de plaatselijke specialiteit; Dokkumer koffie. Grappig feitje: Dokkum heeft het kleinste ziekenhuis van Nederland! U kunt deze uitstapjes uiteraard ook bewaren tot het einde van de rit.
Vanuit Dokkum fietst u in oostelijke richting naar Janum. Hier staat, op een 6 meter hoge terp, een 13-eeuws kerkje waarin het Kerkmuseum is gevestigd. Hierna vervolgen we de route naar de hoogste terp van Nederland, gelegen in Hogebeintum. Deze terp ligt maar liefst 8,8 meter boven de zeespiegel. We fietsen verder over de Waddendijk naar het meest noordelijke punt van Friesland, langs de Waddenzee. De visserscultuur wordt levend gehouden in 't Fiskershuske in Wierum.
We fietsen terug richting Dokkum via Niawier, een schattig dorpje met slechts 400 inwoners. Hierna komt u terug bij het startpunt Dokkum waar, zoals gezegd, genoeg te beleven valt!
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!