Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
38 Km (± 2:32 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het oudste nog werkende planetarium ter wereld bevindt zich in Friesland, in een monumentaal pand in de stad Franeker.
Het Planetarium Eise Eisinga – dat tegenwoordig een museum is – werd tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga gebouwd in zijn woning uit 1768. De reden voor de bouw hiervan was merkwaardig. Dominee Eelko Alta uit Bozum voorspelde naar aanleiding van een conjunctie tussen Mercurius, Venus, Mars en Jupiter dat deze planeten op 8 mei 1774 met elkaar zouden botsen. Er ontstond paniek in Friesland, maar astronoom Eise Eisinga wilde laten zien dat er geen reden was voor paniek.
Om dit te doen, bouwde hij een werkend schaalmodel van het zonnestelsel in de woonkamer van zijn huis. De planeten hangen als bollen aan het plafond en zijn aan de zonzijde goudkleurig. Een raderwerk regelt met behulp van een regulateur de omlooptijden van de planeten die destijds bekend waren: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus. In het jaar van voltooiing werd ook nog Uranus ontdekt, maar in het planetarium was voor deze planeet geen plek meer.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!