Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
49 Km (± 3:16 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Fochteloërveen, een restant van het Drents-Friese hoogveengebied. Het is een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden van Nederland en een heerlijke plek om te fietsen.
Op ongeveer vijf kilometer van Appelscha ligt Oosterwolde, het startpunt van deze fietsroute. Het dorp is een onderdeel van de Turfroute, een toeristische vaarroute door Zuidoost Friesland. Een deel van deze route loopt ook een stuk van Drenthe en de kop van Overijssel. De eerste vermelding van Oosterwolde was al in 1325 en de naam zou verwijzen naar het feit dat het aan de oostelijke kant van een moerasbos ligt. In de Dorpskerk (1735) staat een van de klokkenstoelen van Friesland. Een klokkenstoel is een stellage met een of meerdere klokken, soms in een kerktoren of aan de gevel van de kerk gemaakt te vinden en anders als los bouwwerk op poten of in een ‘huis’ van bijvoorbeeld hout.
Wat het Fochteloërveen extra bijzonder maakt, is het feit dat de vorming van hoogveen hier nog steeds door gaat. Dit komt mede ook dankzij Vereniging Natuurmonumenten, die begin 20ste eeuw delen van het gebied begon op te kopen. Sindsdien heeft het gebied een beschermde status gekregen. In het Fochteloërveen komen veel bijzondere planten- en diersoorten voor. Een goed voorbeeld zijn de verschillende veenmossen, waarvan het bruin veenmos het zeldzaamst is. Tot de bijzondere diersoorten behoren de Europese kraanvogel, de bosruiter en verschillende slangensoorten. Het veen heeft verschillende plassen, waaronder de Bruustinger Plas bij het kanaal de Lyklamavaart.
Op deze route ga je de grens over: van Friesland naar Drenthe. Je fietst door Veenhuizen, een dorp dat vroeger een veenontginningsdorp was. In 1823 liet de Maatschappij van Weldadigheid drie grote gestichten bouwen, voor bedelaars, landlopers en wezen. Het bood aanvankelijk de gelegenheid om gezinnen op te vangen die minder te besteden hadden. Later ging dit onder dwang en werden het ‘gevangenissen’. In een van de gestichten is nu het Gevangenismuseum gevestigd, waar meer te zien en te horen is over de geschiedenis van deze gebouwen en Veenhuizen zelf.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!