Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
53 Km (± 3:32 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Deze route neemt je mee door de Friese Wijlanden. Dit uitgestrekte natuurgebied behoort volgens velen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
Tot een heel eind in de 17e eeuw bestond Drachten nog niet. Er waren wel twee boerenstreken op deze plek: de Noorderdracht en de Zuiderdracht. In 1641 kwam hier verandering in. Het hoogveen in de omgeving werd afgegraven voor turfwinning en om dat te bewerkstelligen, werd er een (nieuwe) infrastructuur aangelegd. De twee nederzettingen groeiden naar elkaar toe en de vroege industrie kwam naar ‘De Drachten’. Van kalkbranderijen tot leerlooierijen: allerlei industrie kwam naar de streek. In 1830 werd het officieel Drachten.
De Leien is een meer, gelegen tussen Oostermeer en Opeinde. Het is een ondiep meer, ontstaan door veenafgraving in het gebied. Rond het meer ligt een gebied dat in de volksmond bûtlan (boezemland) genoemd wordt. ’s Winters stond dit gebied vaak onder water en dat trok een groot aantal weidevogels aan. Bij de Tilke staan daarom een vogelkijkpunt en daar ligt ook het Kroespaed. Dit is een laarzenpad dwars door het moeras en het rietland. Tijdens de vogeltrekperiode zie je hier het paapje, de bruine kiekendief en de grutto.
Het centrale gebied van de Friese Wijlanden is Nationaal Park De Alde Feanen. Hier komen veel verschillende landschappen samen. Zo vind je er onder andere grote meren, kleine slootjes, (veenmos)rietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden en moerasbossen. De afwisselende landschappen zorgen ervoor dat er zeer veel verschillende planten en bomen voorkomen en dat het een aantrekkelijk broedgebied is voor meer dan 100 soorten vogels. Zo is er bijvoorbeeld een buitenstation voor ooievaars gevestigd. Naast natuur is ook de invloed van de mens in het gebied goed te zien. Er staan verschillende unieke historische molens en met helder weer is de Achmeatoren in Leeuwarden goed te zien.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!