Een wintersprookje in Dokkum
Op 13 december wordt een deel van de Friese stad Dokkum omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstfair. Kijk bij een bezoek aan deze kertsmarkt je ogen uit bij de v…
Startplaats: Feanwâlden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Een rondje langs het prachtige Tjeukemeer, een meer met een mysterieuze ontstaansgeschiedenis. Op de route kom je langs typisch Friese dorpjes en bijzondere stukken natuur.
Als je naar Sint Nicolaasga fietst, is het eerste wat je ziet de grote Sint Nicolaaskerk. Deze kerk is in 1887 gebouwd. Het interieur van de kerk bestaat voornamelijk uit gebrandschilderde ramen van de Friese schilder Jacob Ydema. Bij de kerk ligt ook een Mariagrot. De grot is een replica van de grot in Lourdes, gebouwd door Huite Huitema die na een pelgrimage naar Lourdes van zijn handicap was genezen.
Het Easterskar is een moerasgebied in de buurt van Heereveen. Net als veel natuurgebieden in Friesland, is ook dit gebied ontstaan door turfwinning. Door het baggeren ontstonden er in het Easterskar lange stroken water. Dat worden petgaten genoemd. Petgaten groeien uiteindelijk weer vol met planten, soms zelfs zeldzame soorten. Easterskar is daarnaast ook een thuis voor de otter, die hier steeds vaker te vinden is.
Het Tjeukemeer is onderdeel van de Friese Meren. Er gaan allerlei verhalen rond over het ontstaan van het meer. Zo zou het meer haar naam hebben ontleend aan twee vrouwen: Tsjûke (Sieuwke) en Marchje. Zij woonden op een boerderij op de plek waar nu het meer ligt. Door de droogte ontstond er een bosbrand en verloren de twee vrouwen elkaar uit het oog. Boven de vlammen probeerden ze elkaar te roepen: Tsjûke en March. Daar zou Tsjûkemar (Tjeukemeer) vandaan komen. Of dit ook daadwerkelijk zo is, is niet te zeggen. Dat de bosbranden de natte veengrond vrij spel hebben gegeven en dat het meer daardoor is ontstaan, lijkt in ieder geval wel te kloppen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!