Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op deze route fiets je dwars door het gebied waar Koningin Wilhelmina vaak schilderde. Van de Kroondomeinen tot Paleis het Loo: je ziet het allemaal.
De Kroondomeinen zijn voornamelijk landgoederen met paleizen en kastelen van de Koninklijke familie. Het is het privébezit van de regerende monarch van een monarchie. De bossen in het landgoed worden gebruikt om te jagen. Het bekendste Kroondomein is het landgoed van Paleis Het Loo. Dit is eigenlijk een voormalig kroondomein, omdat het direct onder de Staat valt. Een ander domein is een gebied dat tussen 1900 en 1910 door koningin Wilhelmina als privépersoon is aangekocht. In 1959 schonk ze dit aan de staat. Dit gebied is 6750 hectare. Je kunt hier fietsen en wandelen door de bossen en langs Kroondomein Het Loo. Op een andere plek in de Kroondomeinen ligt het Aardhuis. Dit is het oude jachtchalet van Koning Willem III, gebouwd op (bijna) het hoogste punt van de Veluwe. Het Aardhuis ligt nu in een wildpark. Bij het Veluws Bureau voor Toerisme wordt hier meer informatie over verschaft.
Koningin Wilhelmina trok vaak door het Kroondomein om te schilderen. Dat deed ze vanuit een rijdend atelier, ook wel de ‘schilderwagen’ genoemd. Deze wagen liet ze klaarzetten op verschillende plekken rond Paleis Het Loo. Het Loo is gebouwd in 1686 in opdracht van Willem III. Tot 1970 was dit het jachtslot voor leden van de Oranje Nassau dynastie. Daarna is het paleis gerestaureerd en teruggebracht naar zeventiende-eeuwse staat.
De Hunnenschans (of Hunenschans) is een middeleeuwse ringwalburg. De burg ligt aan het Uddelermeer op de Veluwe bij Apeldoorn. Een ringwalburg is een verdedigingswerk uit de prehistorie, vaak omringt door wallen of geulen. De Hunnenschans is hoogstwaarschijnlijk in de 10e eeuw gesticht door de graven van Hamaland, als bewaking van de handelsroute van de Veluwe naar de Noordzee. Hier werd in die tijd ijzer geproduceerd en die handel moest goed beschermt worden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!