Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
45 Km (± 3:00 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Een wierde, of ook wel terp genoemd, is een heuvel. Toen Nederland nog geen dijken had, werden deze hoge heuvels aangelegd om bij hoog water een droge plek te hebben. Op deze fietsroute nemen we je mee langs de bijzondere geschiedenis van de Groninger wierdedorpjes. We starten in het prachtige Appingedam.
Tussen knooppunt 69 en knooppunt 60: Landgoed Ekenstein
Op het landgoed Ekenstein pronkt een prachtige borg. Gebouwd in 1648, uitgebouwd met slotgracht in 1772. Ekenstein kreeg in de jaren daarna steeds meer neogotische kenmerken en werden delen vervangen door onderdelen van andere oude borgen. Vandaar de dag is het een hotel en restaurant. Een mooie plek voor een kopje koffie!
Tussen knooppunt 60 en knooppunt 5: Kerk van Wirdum
Deze kerk ligt op een wierde in de plaats Wirdum. De kerk dateert uit het begin van de 13e eeuw in romaanse stijl. Aan de noordelijke wand kun je dit nog terugzien, onder andere aan een bijzondere knielnis. Dit is een uitsparing aan de buitenkant van de kerkmuur, waardoor je al knielend de kerk in kan kijken. Aan de binnenkant van het gebouw kun je verschillende muurschilderingen uit omstreeks 1400 bewonderen. De schilderingen gaan onder andere over een tronende Jezus en (waarschijnlijk) een St. Barbara. Rond de kerk zijn ook verschillende Romeinse resten gevonden. Kortom: veel geschiedenis rond deze plek.
Knooppunt 5: Eenum
De eerste wierden werden in de IJzertijd al aangelegd, zo’n 600 v. Chr. Een van de eerste wierden was de wierde van Eenum. Helaas is een groot deel van deze wierde in de loop der jaren afgegraven en is alleen de huiswierde nog over. Dat is het kerkje van Eenum, uit de 12e eeuw. In deze kerk staat een Arp Schnitger Orgel uit 1703. Veel kerken in het noorden van Nederland (met name Groningen) en het noorden van Duitsland hebben een orgel van deze orgelbouwer. Net buiten Eenum ligt nog wel de een van de hoogste wierden van Groningen: de Eenumerhoogte (ook Oostrum genoemd).
Tussen knooppunt 85 en knooppunt 25: Bocht van Watum
De Bocht van Watum (of: Bucht von Watum) is een vaargeul tussen Nederland en Duitsland. Vroeger lag hier het dorp Watum, bij het huidige Hoogwatum. De bocht is naar het dorp vernoemd, maar het dorp zelf bestaat niet meer. Lang stond hier ook de Vuurtoren van Watum. Vanwege de strategisch goede plek namen de Duitsers de toren in tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bevrijding is de toren verwoest. Nu staat er nog een paal met een maquette van de Vuurtoren op deze plek.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!