Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
53 Km (± 3:32 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De Betuwe staat bekend om de grootschalige tuinbouw en met name fruitteelt die hier plaatsvindt. Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van de naam. Een daarvan stelt dat het woord Betuwe van oorsprong 'goede grond' betekent, maar als deze theorie wordt gehanteerd, dan zou dat betekenen dat Veluwe 'slechte grond' betekent. Een andere theorie zegt dat de naam van de Bataven komt die in dit gebied hun belangrijkste land hebben gehad. Ook in de winter is dit gebied zeer mooi om te bekijken, met de rivier de Linge, de kale fruitbomen en wilgen langs de oevers.
Tussen de boomgaarden, weilanden en rietvelden stroomt de rivier de Linge, de langste rivier van Nederland. Oorspronkelijk is deze rivier een zijarm van de rivier de Waal, maar in 1200 is de Linge afgedamd bij Tiel. Een groot deel van het landschap rond de rivier valt onder Natura 2000. De rivier loopt van Doornenburg naar Gorinchem.
Het langwerpige fort met zeven bomvrije gebouwen en een houten artillerieloods is in 1878 aangelegd bij Asperen. Het diende als afsluiting van de Linge en de Lingedijk. Bovendien ondersteunde het fort de oudere werken Fort Asperen en de Wapenplaats. Het fort heeft een bijzondere U-vormige bomvrije kazerne. Aan de oostzijde zijn de gebouwen rondom aangeaard en met elkaar verbonden. Men koos deze vorm omdat het vrij liggende fort van twee kanten onder vuur kon worden genomen. Het Fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is na het verlies van de militaire functie ingericht als interactief museum voor cartografie en navigatie.
Fort bij Asperen is militair erfgoed en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat op de nominatielijst staat voor UNESCO Werelderfgoed. De indrukwekkende koepel die het fort rijk is, is een kunstwerk op zich. De licht- en luchtschacht in het fort bestaat uit groenblauwe glazen leien (tegels), die in glasstad Leerdam zijn geblazen. Fort Asperen heeft zijn militaire functie lang geleden verloren, maar is nog steeds te bezoeken.
Heerlijkheid Mariënwaerdt, ‘eiland van Maria’ is van oorsprong een abdij van Norbertijner monniken. In 1129 stond het hoofdgebouw van deze abdij op de plaats waar nu Huis Mariënwaerdt staat. Vele jaren van verwoesting en opbouw, vernielingen en plundering volgden. Tot in 1567 de bendes van Brederode hier een einde aan maakten. Na 100 jaar te koop te hebben gestaan kwam het landgoed in handen van graaf van Bylandt. Sindsdien is het een familielandgoed, liggend in de kom van rivier de Linge. Het landgoed is opengesteld voor publiek en er is een landgoedwinkel, een pannenkoekenhuis, een brasserie en mogelijkheid tot overnachten. In de lente bieden de appelbomen op het landgoed een romantische bloesempracht en in het najaar geven de notenbomen een overvloed aan walnoten om te bekijken.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!