Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
49 Km (± 3:16 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Gezegdes en spreekwoorden vormen een onderdeel van onze volkscultuur. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Bij het Gelderse Borculo kun je alles leren over de oorsprong ervan.
Knooppunt 83: Het eiland van Borculo
Het dorp Borculo is ontstaan bij het kasteel van de heren van Borculo. Dit kasteel was gebouwd aan de Groenlose Slinge, die in de buurt van het huidige Borculo in de Berkel uitmondt. In de 18de eeuw werd de heerlijkheid Borculo gekocht door Willem V van Oranje-Nassau. Om die reden voert koning Willem-Alexander nog steeds de titel ‘Heer van Borculo’.
In en rond Borculo zijn een aantal interessante musea gevestigd. Zo vind je in het oude gemeentehuis het Kristalmuseum, dat een indrukwekkende collectie fossielen, kristallen, mineralen en edelstenen bezit. Ook ligt buiten Borculo Boerderijmuseum de Lebbenbrugge (zie knooppunt 62).
Op het Eiland, aan een zijtak van de Berkel in het centrum van Borculo, staat de Stenen Tafel, een watermolen uit de 18de eeuw.
Tussen de knooppunten 58 en 61: De mooiste modderpoel van 2013
De Mooiste Moederpoel van Nederland, jawel dat is een bestaande titel. Jaarlijks wordt deze eretitel door Stichting Wakker Dier uitgereikt aan boeren – meestal varkensboeren, maar soms ook buffelboeren – die de mooiste en/of beste modderpoel hebben voor hun veestapel. Je zou het niet verwachten, maar slechts 1 procent van de varkens in Nederland heeft beschikking over een modderpoel. In 2013 viel kreeg een boer in Ruurlo de Moddertrofee; je passeert de boerderij op de Höfteweg tussen de knooppunten 58 en 61.
Knooppunt 62: Museumboerderij de Lebbenbrugge
De Lebbenbrugge is een oude Saksische boerderij. Het achterhuis is rond 1400 als los hoes gebouwd. Het voorste deel van de boerderij is een dwarshuis in een Middeleeuwse bouwstijl, aangebouwd rond 1550. Deze combinatie van boerderijtypen is zeldzaam in Nederland en dit maakt de Lebbenbrugge zo’n bijzonder gebouw.
De historische boerderij is tegenwoordig in gebruik als museum. Hier wordt veel verteld over de herkomst en het ontstaan van bekende gezegdes en spreekwoorden. Maar het museum laat ook zien hoe het boerenleven er aan het begin van de twintigste eeuw uit heeft gezien.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!