Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
63 Km (± 4:12 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Maak kennis met de geschiedenis van Gelderland met deze historische route langs forten en schepen. Ook fiets je langs Het Bijlandsch Kanaal, met een prachtig uitzicht over het water.
In het eerste deel van deze route ben je omringd door mooie natuur en water. Na knooppunt 30 kom je langs twee monumenten: Pauke pauke en het Romeinse Fort Carvium.
Richting Tolkamer tref je Pauke pauke, de oorlogsgraven van zeven Britse vliegeniers, die zijn gesneuveld in 1944. Het Nederlandse luchtruim was regelmatig gevuld met Duitse nachtjagers en geallieerde bommenwerpers. Naar schatting zijn er meer dan 6000 vliegtuigen van alle oorlogvoerende landen neergeschoten in Nederland.
Het Romeinse Fort Carvium is een mysterieus fort. Het is namelijk niet te vinden in Romeinse literaire bronnen, zoals de Peutingerkaart, de bekende Romeinse reiskaart. Op deze route ontdek je wat er zo mysterieus aan dit fort is.
In de bocht na knooppunt 94 kom je langs drie andere historische bezichtigheden: Een luisterpaal van de Tweede Wereldoorlog, de Uittocht en een Romeins patrouilleschip.
Deze luisterpaal herinnert aan de evacuatie van de inwoners van Millingen aan de Rijn op 18 oktober 1944. De geallieerden waren in opmars en de Duitsers probeerden zoveel mogelijk burgers van de frontlinie te evacueren.
De Millingse bevolking kon zich niet voorstellen dat zij moesten evacueren. De uittocht vertelt hoe de evacuatie tot stand ging. Waar gingen ze heen? Wie zorgde er voor het vee? Hoe lang zouden ze wegblijven? Dit soort vragen hield hen bezig.
De Liburna, het Romeinse patrouilleschip dat op de Rijn voer, was een ranke galei van twintig meter lang en drie tot vier meter breed. Een op traditionele wijze gebouwde replica is hier in de scheepswerf te zien.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!